Potrivit CNBC, Stefano Veiner, CEO-ul companiei energetice Snam, a declarat că „timp de mulți ani, apa a fost considerată o resursă gratuită, care este disponibilă în orice cantitate.”

„Acum, am descoperit odată cu schimbările climatice că apa este o resursă limitată. Trebuie să ne schimbăm percepția și să apreciem mai mult această resursă, în special din punctul de vedere al producției de energie”, a adăugat el.

Executivul se teme că nivelurile scăzute ale apei nu vor putea susține capacitatea de producție energetică necesară în prezent și că vor îngreuna aprovizionarea cu combustibili precum cărbunii pentru centrale, întrucât navele nu vor mai putea naviga cu ușurință.

Întrucât companiile energetice din lume vor să înceteze utilizarea combustibililor fosili pentru a adopta surse mai verzi de energie, apa va deveni o resursă mai importantă ca niciodată, întrucât hidrocentralele vor fi proiecte foarte atractive pentru acestea.

Experții de la Agenția Internațională pentru Energie avertizează că „aprovizionarea cu energie depinde de apă. Aprovizionarea cu apă depinde de energie.”

„Interdependența dintre apă și energie se va intensifica în anii ce vor urma, cu implicări importante atât pentru siguranța energetică, cât și pentru siguranța apei”, au adăugat ei.

Spre exemplu, centrala nucleară Beznau din Elveția și-a redus capacitatea de producție a energiei pentru a preveni supraîncălzirea râului care o aprovizionează, pentru ca ecosistemele să nu aibă de suferit.

Deși lucrurile au revenit la normal, iar centrala și-a stabilizat operațiunile, astfel de evenimente ar putea avea loc tot mai des în viitor, din cauza schimbărilor climatice.

Oficialii din Norvegia, o țară care se bazează foarte mult pe hidrocentrale pentru producția de energie, a luat în calcul reducerea exporturilor din cauza nivelului redus de apă, care a scăzut și capacitatea de producție energetică.

Ca urmare a evenimentelor ce au loc în estul Europei, autoritățile UE trebuie să se reorienteze pentru aprovizionarea cu combustibili fosili.

CEO-ul Snam a adăugat faptul că „în ultimele luni, am achiziționat două ambarcațiuni pentru transportul de GNL (gaz natural lichefiat). Acestea vor fi puse în funcțiune în curând - una anul viitor, iar cealaltă, în 2024.”

Aceste nave vor „permite deschiderea către noi piețe, precum vestul Africii și alte locuri din lume care vor putea furniza gazul necesar”, a adăugat el.