Unul dintre start-up-urile care se luptă cu schimbările climatice produse de vaci este Volta, care dezvoltă o tehnologie ce se bazează pe pudra de alge care poate reduce emisiile de metan ale vacilor cu până la 90%. Green Start-Up a discutat cu românul Angelo Demeter, cofondatorul companiei, despre viziunea lor și un viitor mai sustenabil.

Totodată, Bill Gates a finanțat cu 12 milioane de euro compania Rumin8, care dezvoltă anumite suplimente alimentare menite să ajute la reducerea emisiilor cauzate de vite.

Totuși, Reuters scrie că în Canada, Ben Loewith este unul dintre fermierii care crește vite pentru producția de lapte și care începând cu primăvara anului viitor va avea unele dintre primele specimene care au fost concepute pentru a avea un impact mai mic asupra mediului înconjurător.

„Împerecherea selectivă pentru emisii reduse, cât timp acest lucru nu are efecte negative, pare a fi un benefici mare pentru planetă”, explică Loewith.

Disponibilitatea la nivel global de vite cu impact redus asupra mediului pentru producția alimentară ar putea fi una dintre cele mai eficiente metode de a reduce amprenta de carbon a sectorului agricol, spun experții.

Totuși, anumiți oficiali din industria producătoare de alimente nu sunt convinși de propunerea noii specii de vite, argumentând că acestea ar putea avea probleme digestive asociate cu eliberarea unei cantități mai mici de emisii de metan.

Întrucât creșterea animalelor pentru producția alimentară reprezintă 14.5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar metanul este al doilea cel mai comun astfel de gaz, după dioxidul de carbon, orice măsură fezabilă de a reduce aceste emisii este necesară pentru a ne atinge obiectivele climatice.

Vitele cu emisii reduse de metan ar putea reduce amprenta de carbon a acestor animale în Canada cu 20-30% până la jumătatea acestui secol, dacă ele vor fi omniprezente în fermele din întreaga țară.

Semex, una dintre companiile care a participat la dezvoltarea științifică a noii rase de vaci, a comunicat că deocamdată nu va percepe o taxă mai mare pentru aceste animale, însă oficialii sunt de părere că adoptarea lor la scară largă va depinde de subvențiile guvernamentale.

Această măsură merită adoptată ca alternativă, crede Loewith, care completează că „dacă este ceva pe care îl vom implementa din ce în ce mai mult, generație după generație, impactul poate fi foarte semnificativ.”