Încarcă-ți mașina într-o pauză de cafea

Acesta este probabil visul oricărui posesor de mașină electrică, deoarece chiar și tehnologiile mai avansate de încărcare oferite de companii precum Tesla au nevoie de câteva zeci de minute pentru a alimenta bateriile.

Totuși, compania israeliană ce dezvoltă tehnologii pentru baterii StoreDot a reușit să dezvolte o tehnologie care permite încărcarea foarte rapidă a bateriilor mașinilor electrice. Aceasta permite încărcarea la viteze mari a bateriilor, care își păstrează în jur de 80% din capacitate și după 1.000 de cicluri de încărcare.

Potrivit oficialilor companiei, celulele pot încărca echivalentul a 160 de kilometri de autonomie în 5 minute, ceea ce înseamnă un timp de încărcare de doar 10 minute de la 10 la 80%.

Află mai multe despre StoreDot și tehnologiile companiei pentru încărcarea bateriilor din articolul nostru detaliat.

Îmbunătățirea vitezei de încărcare cu ajutorul inteligenței artificiale

În prezent pare că AI-ul își face prezența mai peste tot în lumea tehnologiei, însă uneori, inteligența artificială chiar face diferența.

O echipă de cercetători de la Idaho National Laboratory ar fi descoperit un mod prin care bateriile mașinilor electrice pot fi încărcate rapid, chiar în mai puțin de 10 minute, fără a le degrada, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Prin utilizarea algoritmilor de inteligență artificială, care învață limitele vitezei de încărcare a unui vehicul, noua tehnologie poate crea protocoale unice de încărcare pentru fiecare mașină în parte.

Acestea ar putea fi vești importante pentru producători, dar și pentru posesorii de mașini electrice, întrucât ele vor beneficia de pe urma încărcării mai rapide, iar partea interesantă este că această tehnologie poate fi îmbunătățită în timp.

Află aici mai multe despre cum inteligența artificială poate fi revoluționară în ce privește încărcarea mașinilor electrice.

În viitor vei putea uita de cabluri

Și când spun asta, nu mă refer doar la panourile solare cu care vin echipate anumite modele de vehicule electrice, ci la încărcarea wireless care există și pe telefoanele mobile.

WiTricity este una dintre companiile care încearcă să facă acest lucru posibil, întrucât a obținut recent o finanțare de 63 de milioane de dolari din partea Siemens și a altor investitori.

În industria auto există și companii mari care lucrează la implementarea încărcării wireless la mașinile electrice, precum Stellantis, care testează în prezent această tehnologie.

Încărcarea wireless a vehiculelor electrice poate fi foarte benefică mai ales în orașe, în locuri precum parcările publice sau la semafor.

Întrucât a fost dovedit că această tehnologie este funcțională, nu se mai pune problema dacă, ci când se va putea încărca mașina ta electrică cât timp aștepți verdele la semafor.

Află mai multe despre cum WiTricity poate ajuta industria auto să treacă la următorul nivel al încărcării vehiculelor electrice.