Euronews.green scrie că 71 din cele 168 de banchize din Antarctica au pierdut din masă între 1997 și 2021, iar experții Agenției Spațiale Europene susțin că aceste descoperiri sunt „alarmante”.

În plus, fluctuațiile care au loc de obicei în aceste banchize sunt mai frecvente și mai intense, astfel că tot mai multă gheață ajunge să se topească.

Benjamin Davidson, cercetător la Universitatea din Leeds, a declarat că „ne așteptăm ca majoritatea banchizelor să treacă prin perioade de topire rapide, dar de scurtă durată, dar ca mai apoi să crească.”

„În schimb, ceea ce vedem este că aproape jumătate din ele se subțiază, fără a da semne de recuperare”, completează acesta.

În perioada analizată de 25 de ani, 48 dintre banchizele din Antarctica au pierdut peste 30% din masă, 29 dintre acestea au adăugat niște gheață pe suprafața lor, iar 62 nu au înregistrat schimbări sesizabile.

Topirea gheții din zonele arctice este responsabilă pentru o treime din creșterea medie a nivelului mărilor la nivel global începând cu anul 1993, spun experții.

Cercetătorii NASA susțin că două-treimi din rezervele de apă ale planetei se află în calotele glaciare ale Antarcticii și Groenlandei.