Conform Euronews.green, angajații din SUA care lucrează exclusiv de acasă au o amprentă de carbon cu 54% mai mică decât cei care aleg să meargă fizic la locul de muncă.

Totuși, nu munca hibrid este cea care aduce cele mai mari beneficii pentru planetă, spun experții, care sugerează că doar o zi de lucru de acasă te ajută să ai o amprentă de carbon cu 2% mai mică. Dacă lucrezi două zile pe săptămână de acasă, vei avea un impact cu 11% mai redus, iar dacă alegi lucru de acasă de patru ori pe săptămână, vei salva 29% din emisiile asociate cu activitatea ta economică.

De fapt, reducerea semnificativă a emisiilor asociată cu cei care lucrează doar de acasă vine prin prisma faptului că aceștia nu folosesc la fel de multă energie ca atunci când lucrează de la birou. În același timp, naveta la muncă și înapoi acasă are și ea un impact important în ce privește amprenta personală asupra planetei.

Coautorul Fengqi You de la Universitatea Cornell a declara că „beneficiul lucratului de acasă este că el are un impact pozitiv asupra mediului, dar întrebarea este cât de pozitiv. Când lucrează la distanță, oamenii tind să își consume amprenta asupra mediului mai mult pe activități sociale.”

Emisiile asociate cu lucrul la birou depind și de tipul de energie folosit de clădirea respectivă. De exemplu, pentru o clădire de birouri care folosește doar energie regenerabilă, amprenta de carbon a unui angajat care își folosește computerul va fi zero.

Telemunca în România

În România, munca la distanță sau hibrid a devenit tot mai populară odată cu sosirea pandemiei de COVID-19. Astfel, în 2022, 24% din angajații români au declarat că lucrează exclusiv la distanță, în vreme ce 34% dintre aceștia au adoptat un stil de muncă hibrid. 42% dintre ei spun că s-au întors la birou toată săptămâna, dar acest lucru se datorează probabil faptului că au petrecut foarte mult timp în case în 2020, respectiv 2021.

Câteva dintre motivele care i-au determinat pe români să revină la birou într-un număr atât de mare sunt zonele de relaxare, spațiul generos pe care îl oferă biroul propriu-zis, dar și faptul că unii dintre ei primesc de la angajator gustări gratuite.