Euronews.green scrie că oamenii de știință din cadrul Universității de Tehnologie din Sydney au folosit modele de calcul complexe pentru a determina ce se întâmplă atunci când inhalăm microplastic și unde anume ajunge acest tip de microparticule, odată ce intrăm în contact cu el.

Microplasticele sunt particule microscopice de plastic, în general între 0.001 și 5 milimetri, care apar odată cu descompunerea obiectelor din plastic, cum ar fi sticlele, caserolele alimentare sau chiar hainele sintetice. Cosmeticele și produsele de îngrijire personală sunt și ele surse importante de microplastic, avertizează cercetătorii.

Dr Suvash Saha, cercetător principal al studiului, a declarat că „poluarea aerului cu particule de plastic face ca inhalarea să fie a doua cea mai comună cale pentru microplastice în organismul nostru.” În prezent, consumul de alimente este cea mai comună formă de contaminare cu microplastic.

Modul în care respirăm joacă un rol foarte important în ce privește cât microplastic înhalăm, dar și tipul acestor particule. Astfel, o respirație mai rapidă facilitează accesul particulelor mai mari, în vreme ce o respirație mai lentă ne expune la microplastic de dimensiuni mai mici, care poate pătrunde mai adânc în organism.

Particulele de plastic neregulate sunt printre cele mai periculoase, pentru că ele pot trece cu ușurință de mecanismele naturale de filtrare ale organismului. Ca urmare a acestui studiu, cercetătorii sunt de părere că inhalarea poate duce la boli ale sistemului respirator cauzate de expunerea la microplastice, cum ar fi dificultatea de a respira sau astmul.