Iar asta este de bine, pentru că la cum se prezintă rata de creștere a populației, modul nostru actual de a ne hrăni nu va fi sustenabil. De fapt, chiar și în prezent omenirea are dificultăți în ce privește asigurarea unei rezerve suficiente de hrană, mai ales în zonele care erau afectate și în trecut de criza alimentară.

Conform Euronews.green, Sun Bear Bioworks este un start-up ce lucrează în industria alimentară și care își dorește să aducă pe piață ulei sustenabil pentru gătit pentru toată lumea, astfel încât habitatele naturale să fie protejate împotriva supra-exploatării agricole.

Expertul în tehnologie Ben Wilding a explicat că „90% din uleiul de palmier este produs în Malaiezia și Indonezia. Acest lucru are un impact uriaș asupra biodiversității locurilor respective, ceea ce a dus la o populație de mai puțin de 1.000 de urși malaezi rămași în libertate. De fiecare dată când ne aducem aminte de numele companiei, ne amintim de ce am început să facem acest lucru.”

Pentru a găsi o alternativă la uleiul de palmier, compania sa a început să producă ulei artificial din fluxul de deșeuri, precum cojile de cartofi. Folosind fermentarea precisă și editarea genetică, compania poate obține aceleași proprietăți ca cele ale uleiului de palmier, dar poate asigura și o producție suficientă pentru toată lumea.

Va fi nevoie de mai multe soluții sustenabile, deoarece sistemul alimentar generează, la nivel global, 20-30% din emisiile de carbon ale planetei, în vreme ce agricultura este responsabilă de 40% din amprenta noastră de carbon.

În plus, deșeurile alimentare reprezintă o altă problemă, iar doar în Uniunea Europeană sunt aruncate anual circa 59 de milioane de tone de alimente, adică 127 de kilograme per locuință. Această mâncare ar putea fi direcționată către alte locuri, deoarece două miliarde de oameni la nivel global nu au acces la suficientă hrană.

Și creșterea animalelor este o problemă persistentă, întrucât în prezent, animalele ocupă circa 80% din terenul agricol al planetei, iar 36% din resursele noastre de hrană sunt întrebuințate creșterii animalelor.

Alternativele crescute în laborator sau cele pe bază de plante sunt două soluții ingenioase utilizate de mai multe companii în prezent pentru a înlocui carnea tradițională, iar dacă vor avea succes, ele ne pot reduce drastic amprenta de carbon și pot elibera mult teren.

Aceasta este lista noastră de patru start-up-uri din industria alimentară care își doresc să reducă risipa alimentară și să aducă pe mesele noastre alternative sustenabile.