Reuters scrie că o echipă de cercetători de la Chicago Energy Policy Institute (EPIC) a estimat că jumătate din speranța de viață la nivel global este pierdută prin prisma cetățenilor care locuiesc în unele dintre cele mai poluate regiuni de pe Pământ, în principal India, Nepal și Bangladesh.

India în special este una dintre țările care, începând cu anul 2013, a început să contribuie cel mai mult la poluarea planetei, respectiv cu 59% din totalul de poluare înregistrat la nivel global. În New Delhi, de exemplu, cel mai poluat mega-oraș de pe glob, speranța de viață pe cap de locuitor este cu 10 ani mai scăzută decât media.

Cercetătorii sugerează că, prin respectarea indicilor propuși de experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), speranța de viață poate crește cu 2.3 ani per cap de locuitor și cu 17.8 miliarde de ani combinat.

În medie, fiecare locuitor din Pakistan ar putea trăi cu 3.9 ani mai mult dacă oficialii ar implementa o legislație care să faciliteze reducerea poluării la indicii recomandați de OMS, iar în Nepal, speranța de viață pentru fiecare persoană ar crește cu 4.6 ani.

Prin comparație, locuitorii din Europa sunt expuși în prezent la 23.5% mai puțină poluare decât în anul 1998, ceea ce a dus la o creștere a speranței de viață per individ cu 4.5 luni. Totuși, luând în calcul standardele propuse de OMS, 98.4% din regiunile Europei nu întrunesc condițiile recomandate de poluare.

Pentru a se asigura că toți cetățenii au parte de un aer mai puțin poluat, oficialii UE au propus reducerea propriilor standarde de poluare cu particule fine de la 25 µg/m³ la 10 µg/m³ până în anul 2030, ceea ce ar trebui să ajute la o speranță de viață colectivă cu 80.3 milioane de ani mai mare.