Potrivit Euronews.green, cercetătorii spanioli și cei americani care au studiat acest fenomen au determinat că cei care trăiesc sau petrec mult timp în apropierea spațiilor verzi pot fi cu până la doi ani și jumătate mai tineri decât cei care nu stau lângă astfel de zone.

Kyeezu Kim, co-autorul acestui studiu, a declarat că „locuitul lângă spațiile înverzite ne pot ajuta să întinerim.”

„Suntem de părere că descoperirile noastre ar putea avea implicări foarte mari pentru planificarea urbană în ce privește extinderea infrastructurii verzi pentru promovarea sănătății publice și pentru reducerea riscurilor de boli”, a explicat acesta.

Totul are legătură cu o schimbare ce are loc periodic în ADN-ul nostru, spun cercetătorii, un proces numit „metilare”. Acest proces, care se modifică pe măsură ce îmbătrânim, poate fi folosit pentru a determina vârsta biologică a unei persoane, însă cercetătorii pot determina cu ajutorul acestuia și riscul de boală la care este expusă o persoană.

Studiul s-a desfășurat pe perioada a două decenii, iar Dr. Kim și echipa sa au monitorizat oameni care au trăit la 924 de adrese diferite din patru orașe americane. Între 1986 și 2006, cercetătorii au examinat cât de aproape se aflau acești oameni de parcuri sau spații verzi. Folosind mostre de sânge și diferiți factori variabili, cum ar fi fumatul, educația și veniturile, ei au reușit să determine corelarea dintre natură și îmbătrânire și cum acestea se afectează reciproc.

Oamenii a căror locuință era înconjurată de 30% spații verzi pe o rază de cinci kilometri erau în medie cu doi ani și jumătate mai tineri decât cei care se aflau în jurul a doar 20% spații verzi.

Interacțiunile sociale mai frecvente și exercițiile fizice au jucat și ele un rol important în păstrarea unui corp tânăr, spun experții.

Spațiile verzi în orașe au și alte avantaje, cum ar fi o calitate mai bună a aerului, reducerea riscului de inundații dacă plouă torențial sau umbră și aer mai răcoros.

Dr. Mirjam Schindler, lector la Universitatea Victoria din Wellington, a declarat că „studiul furnizează date valoroase pentru planificare urbană, iar factorii de decizie trebuie să ia în calcul strategii pentru noi locuințe care să includă mai multe spații verzi.”

Deoarece 50% din populația actuală locuiește în prezent la oraș, iar până în 2050, 68% din oameni vor locui în zone urbane, avem nevoie de mai multe spații verzi în aglomerările urbane pentru un stil de viață mai echilibrat.