Euronews.green scrie că începând cu anul 1979, valurile de caniculă au început să se miște cu 20% mai lent, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor simt efectele pe o perioadă mai îndelungată, dar și faptul că episoadele caniculare se formează cu 67% mai des decât în trecut.

Cercetătorii au descoperit și faptul că temperaturile de vârf pe perioada valurilor caniculare sunt mai mari decât cele înregistrate acum 40 de ani, în vreme ce ariile acoperite de domurile de căldură sunt și ele în creștere.

Între 1979 și 1983, valurile de caniculă durau circa opt zile, în vreme ce între 2016 și 2020, durata medie de manifestare a crescut la 12 zile, raportează cercetătorii.

Regiunea eurasiatică a fost cea care a resimțit cel mai tare durata tot mai crescută a valurilor de caniculă, în vreme ce în Africa, episoadele caniculare au încetinit cel mai mult viteza de deplasare. Totodată, cea mai mare creștere a magnitudinii acestor fenomene a fost înregistrată în America de Nord și Australia.

Cercetătorii au făcut simulări pe calculator care au demonstrat că aceste schimbări majore în modul de funcționare al climatului planetei au fost datorate arderii combustibililor fosili, precum petrolul sau cărbunii. Simulările separate realizate fără implicarea gazelor cu efect de seră au arătat că amplificarea valurilor de caniculă nu ar fi avut loc.

S-a descoperit că și curenții atmosferici care asigură tranziția sistemelor climatice pe glob au fost slăbiți în ultimii 45 de ani ca urmare a schimbărilor climatice, ceea ce a dus la formarea unui comportament staționar al valurilor caniculare.