Euronews.green scrie că luna august a acestui an a fost cea mai fierbinte de la începerea colectării datelor legate de temperatură, iar lunile precedente, iulie și iunie au depășit și ele valorile predecesorilor. Luna august a acestui an, spun experții, a fost cu 1.5 grade Celsius mai fierbinte decât înainte de perioada pre-industrială.

În același timp, reprezentând peste 70% din suprafața planetei, oceanele au înregistrat și ele cele mai mari temperaturi, la 21 de grade Celsius, stabilind noi recorduri timp de trei luni la rând.

Potrivit secretarului-general al ONU, Antonio Guterres, „catastrofele climatice au început”.

Potrivit cercetătorilor specializați în probleme climatice de la serviciul climatic european Copernicus, 2023 ar putea fi al doilea cel mai fierbinte an din istorie după 2016, principalele cauze fiind schimbările climatice induse de activitatea climatică. Astfel, arderea cărbunilor, a gazului și a petrolului plus fenomenul meteorologic El Nino au cauzat o creștere semnificativă a temperaturilor înregistrate pe Pământ.

Directorul serviciului climatic Copernicus, Carlo Buontempo , a explicat că „ceea ce observăm, nu doar extremele, ci și persistența acestor noi recorduri, și impactul pe care acestea îl au asupra oamenilor și planetei, sunt o consecință clară a încălzirii sistemului climatic.”

Luna septembrie ar putea veni și ea cu noi temperaturi-record, întrucât până în prezent, termometrele indică cifre mai mari decât în anii precedenți.