Studiul va investiga modalități noi de filtrare a urinei umane și toalete speciale care să colecteze și să filtreze urina, așa numite „urine diversion toilets”, care ar putea opri pierderea unor elemente importante din urină, cum ar fi potasiul, fosforul sau azotul care ar putea fi folosite ca fertilizatori.

De asemenea, studiul va încerca să vadă modul sustenabil prin care pot fi fertilizate plantele, dar prin filtrarea urinei pentru a elimina patogenii, hormonii sau antibioticele.

„Este un aur lichid și în momentul de față îl aruncăm la toaletă fără să-l folosim”, a declarat Cara Beal, profesor la Universitatea Griffith pentru „The Guardian”.

„Partea bună din urină e reprezentată de azot, fosfor sau potasiu pe care planetele le adoră. Tehnologia este importantă, dar nu aceasta este bariera pentru a închide acest cerc vicios al nutrienților care ne oprește din a folosi această resursă prețioasă pe care o generăm”, a mai spus Beal.

Studiul va investiga și diferite design-uri de toalete care să incorporeze noi tehnici de filtrare dezvoltate de specialiști de la Universitatea din Melbourne. Inițiativa face parte dintr-o strategie mai amplă de economie circulară a guvernului australian și are ca scop găsirea unei metode ieftine prin care se poate face această filtrare.