UPDATE: Potrivit ESG Today, premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat lansarea Alianței Verzi dintre cele două entități, care urmărește protecția mediului și dezolvtarea tehnologiilor verzi.

Atât Norvegia, cât și Uniunea Europeană, își propun să își reducă amprenta de carbon cu 55% înainte de 2030, iar ambele regiuni își doresc să fie neutre din punct de vedere climatic până la jumătatea acestui secol.

Ursula von der Leyen a declarat că „Norvegia este un partener stabil și de termen lung al Uniunii Europene, astfel că împărtășim viziunea dezvoltării unui continent neutru din punct de vedere climatic. Vrem ca societățile și economiile noastre să prospere și să reducem, în același timp, emisiile de carbon pe care le eliberăm, protejând natura și decarbonizând sistemele noastre energetice.”

Conform Reuters, planul complet ar urma să fie făcut public curând de oficialii celor două părți, care își doresc să facă din Marea Nordului o locație importantă din punct de vedere strategic pentru producția de energie eoliană pe mare, dar și a altor forme de tehnologii curate.

Potrivit Reuters, proiectul scrie că „ambele părți sunt interesate să colaboreze în vederea dezvoltării de tehnologii necesare decarbonizării sectoarelor în care acest lucru este mai greu de realizat.”

Anul trecut în decembrie, am scris despre fabrica Marii Britanii care va capta și stoca emisii de carbon sub marea Nordului, unul dintre cele mai mari astfel de proiecte. Viitoarea fabrică ar putea elimina anual 1.5 milioane de tone de CO2.

Printre alte eforturi de colaborare dintre Norvegia și UE se numără și protejarea regiunii Arctice.