Potrivit Euronews.green, unitatea de captare a carbonului, numită Keadby 3, va avea o capacitate impresionantă de eliminare a gazului de 1.5 milioane de tone pe an.

Michael Gove a decis aprobarea noua mină din Marea Britanie, deoarece activitatea fabricii de captare a carbonului va face acel proiect unul net zero.

Totuși, există experți care sunt de părere că soluțiile de îndepărtare ale carbonului nu au fost demonstrate încă la nivel industrial în Marea Britanie, deși acest lucru s-ar putea schimba începând cu 2027.

Grete Tveit, vice-președinte principal pentru soluții low carbon la compania energetică norvegiană Equinor, a declarat că efortul de captare a carbonului este „un eveniment important în ambiția noastră de a livra energie curată, flexibilă și eficientă pentru a sprijini generarea intermitentă din surse regenerabile și pentru a asigura un flux normal de energie.”

Dioxidul de carbon captat ar putea fi transportat prin conducte speciale pentru a fi depozitat în Marea Nordului.

Ken Penton, militant pentru probleme climatice la Global Witness, a declarat că „a venit vremea ca guvernele să nu mai preseze atât de mult soluțiile de captare a carbonului și să investească mai mult în sursele regenerabile, iar în același timp, să crească eficiența energetică a locuințelor și a sectorului afacerilor. Cea mai bună soluție pentru a opri schimbările climatice este să păstrăm combustibilii fosili în pământ.”

Sursă foto: SSE Thermal