Conform Energy Daily, profesorul Seokheun Choi de la Binghamton University și echipa sa au reușit să dezvolte un nou sistem de stocare și furnizare de energie pe baza bacteriilor care formează spori, care ar putea fi rezistent și la diverse reacții biologice.

„Per total, obiectivul este să dezvoltăm o pilă de combustie pe bază de microbi care să poată fi stocată pentru o perioadă relativ lungă fără a se degrada în contact cu biocatalizatori și care poate fi activată rapid, cu ajutorul umezelii din aer”, a declarat el.

Pentru a asigura o izolație corespunzătoare, biobateria de dimensiunea unei monede a fost acoperită cu bandă Kapton, un material care poate rezista la temperaturi de până la -295 și 750 de grade Celsius. După îndepărtarea benzii adezive, bacteriile au început să reacționeze cu aerul din exterior și au produs spori care, la rândul lor, au generat energie.

A fost produsă o cantitate suficientă de energie pentru a alimenta un ceas mic sau un bec LED. Odată cu creșterea temperaturii, echipa a reușit să reducă timpul de activare al sporilor de la o oră la 20 de minute. De asemenea, o umiditate mai mare a însemnat, în cadrul acestui proiect, și furnizarea unei cantități mai mari de energie.

Dacă cercetătorii vor reuși să găsească un mod de a alimenta mai rapid bateria și de a-i crește capacitatea de a furniza energie, aceasta ar putea deveni o alternativă bună pentru bateriile pe litiu pe care le folosim în prezent.

„Cred că este un început bun. Sperăm să putem realiza un produs comercial pe baza acestor idei”, adaugă Choi.