Euronews.green scrie că 2023 a reprezentat cel mai bun an din punct de vedere al instalării de capacitate eoliană, iar la nivel global au fost implementați 116 GW, conform experților din cadrul Global Wind Energy Council (GWEC). Comparativ cu anul 2022, aceasta reprezintă o creștere a capacității de 50%.

China, SUA și Brazilia au condus trendul cu cele mai multe turbine instalate, în vreme ce Germania și Olanda au fost campionii care au întărit poziția Europei pe acest segment, Țările de Jos adăugând 3.8 GW de capacitate pe mare. Africa și Orientul Mijlociu au instalat și ele aproape 1 GW de energie eoliană, aproape triplând capacitatea adăugată în anul 2022.

Experții spun că aceste creșteri ar trebui să fie de 320 GW anual până în 2030 pentru ca planeta să își poată tripla capacitatea de energie verde până în deceniul următor.

CEO-ul GWEC Ben Blackwell a declarat că „este îmbucurător să vedem că industria eoliană își ia avânt și suntem mândri că am reușit să ajungem la un nou record anual. Totuși, trebuie să facem mai mult pentru a debloca o creștere importantă.”

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (AIER) declară că în prezent, există șapte state la nivel global care generează suficientă energie verde pentru a se alimenta integral sustenabil, printre care se numără Albania, Islanda, Butan și Nepal. Peste 99.7% din energia care alimentează aceste state provine de la hidroenergie, energia solară, eoliană sau cea geotermală.

Norvegia se află aproape de aceste țări din punct de vedere al energiei curate, astfel că statul nordic s-a alimentat cu 98.38% energie regenerabilă din eolian, solar și hidro.

După trendurile ascendente din 2023, energia eoliană reprezintă acum 37% din cota energetică globală.