Am discutat pe larg cu Raluca Nicolescu, Director Executiv IMM în cadrul Raiffeisen Bank, despre finanțarea durabilă, un termen care cuprinde atât instrumente de finanțare verde, cât și finanțări cu impact social, despre oportunitățile pe care le aduce tranziția la o economie verde, cum poate beneficia România de această dezvoltare într-o economie verde și despre modul în care Raiffeisen Bank poate ajuta companiile care vin pe piață cu soluții și produse ce ne ajută pe toți să asigurăm un viitor durabil pentru generațiile viitoare.


În ultimii ani, am început să auzim din ce în ce mai multe despre conceptul de finanțare verde și despre rolul pe care instituțiile financiare îl joacă în ceea ce privește ajutorul pe care-l oferă companiilor și organizațiilor care aduc pe piață soluții și produse menite să ne ajute pe toți să avem un viitor durabil.

După cum explică Raluca, finanțarea verde este termenul generic folosit atunci când se discută despre acordarea de fonduri pentru investiții care, prin caracteristicile lor, urmăresc atenuarea impactului acțiunilor noastre de zi cu zi asupra mediului.

Cum funcționează finanțările verzi pentru companii?

Reprezentanta Raiffeisen dă exemplul proiectelor care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea eficientă a energiei, economia circulară, managementul deșeurilor, printre altele.

Dincolo de finanțările verzi, putem lua în considerare și finanțările cu impact social, ce vizează îmbunătățiri la nivel social și abordează probleme specifice ale societății. Cele două, finanțarea verde și finanțarea cu impact social, se reunesc într-una dintre cele mai complexe forme de abordare a finanțării, respectiv conceptul de finanțare sustenabilă”, precizează Raluca Nicolescu, Director Executiv IMM Raiffeisen Bank, într-un interviu exclusiv pentru Green Start-Up.

Potrivit acesteia, în finanțarea sustenabilă putem distinge între împrumuturi verzi, împrumuturi legate de sustenabilitate, împrumuturi legate de ratingul ESG, toate aceste forme de finanțare urmând principiile stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Când vine vorba de instrumentele de finanțare pe care banca le oferă clienților săi, Raiffeisen Bank România și-a asumat un rol de pionier în această tranziție către o economie verde și o comunitate durabilă.

„Potrivit obiectivului Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, Raiffeisen Bank înțelege necesitatea de a direcționa și mobiliza capitalul către sectoare care pot asigura o tranziție rapidă și eficientă către un model economic durabil”, afirmă Raluca.

Cum realizează instituția financiară asta? Fie prin acordarea de finanțări sustenabile, prin programe dedicate clienților care facilitează integrarea principiilor ESG în activitatea lor, fie prin consultanță privind sustenabilitatea.

Potrivit Directorului Executiv IMM în cadrul Raiffeisen Bank România, banca oferă produse și servicii atât persoanelor juridice, cât și clienților persoane fizice.

BIO Credit, împrumuturi verzi pentru fermieri din România

„Pentru clienții IMM-uri avem împrumuturi verzi pentru fermieri – BIO Credit – și împrumuturi concepute pentru finanțarea proiectelor de panouri fotovoltaice, de exemplu. Am lansat, de asemenea, și o soluție integrată în care reunim furnizori de servicii, clienți și soluții financiare pentru împrumuturi verzi. Pentru clienții de tip corporate oferim soluții de finanțare personalizate”.

De altfel, sistemul financiar a primit rolul de catalizator sau facilitator în ceea ce privește tranziția către o economie durabilă.

”Întrucât schimbările climatice sunt un subiect aflat pe agenda multor țări în prezent, este firesc ca instituțiile financiare să includă, în propriile strategii sau procese de management al riscului, componenta numită „durabilitate””, spune Raluca.

Când vine vorba în mod specific de Raiffeisen România și de obiectivul său de a îmbunătăți finanțarea proiectelor verzi pe piața locală, gama de finanțare ecologică include deja segmente diversificate, cum ar fi imobiliare, surse regenerabile, transport curat și economia circulară.

Unul dintre cele mai recente proiecte pe care Raluca le dă ca exemplu este o tranzacție cu Shikun & Binui Energy pentru finanțarea unei centrale fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală instalată de aproximativ 70 MW în zona de nord a României, în valoare de 40,5 milioane de euro.

Potrivit acesteia, echipa Raiffeisen încearcă să identifice noi moduri prin care instituția poate aborda conceptul finanțărilor verzi, indiferent de domeniu, concentrându-se mai mult pe nevoile clienților de a integra componenta de sustenabilitate.

”Oferim consultanță financiară clienților noștri pentru a identifica oportunitățile pe care le poate aduce implementarea unei strategii sustenabile”, spune Raluca.

Raiffeisen a fost prima bancă din România care a emis obligațiuni verzi și sustenabile, publicând anual raportul de alocare a Obligațiunilor Verzi, inclusiv metodologia pentru selectarea și alocarea împrumuturilor verzi eligibile.

Pe viitor, numărul proiectelor verzi va crește deoarece această componentă de sustenabilitate este cerută de companii, de investitori și de societatea civilă.

De altfel, toate aceste categorii fac parte din stakeholderii care susțin construirea unei economii durabile, atât în România cât și în întreaga lume.

”O economie durabilă vizează crearea de strategii pe termen lung și favorizează sisteme și mecanisme economice durabile care să fie implementate cu scopul de a deveni benefice pentru mediu și societate. Cum putem noi să nu schimbăm viitorul într-unul negativ? Prin atingerea obiectivelor de neutralitate, prin ținte integrate bazate pe știință care sunt stabilite pentru a ghida fiecare activitate și a ne menține în limita creșterii temperaturii cu 1,5 grade față de epoca preindustrială”, menționează Raluca, recunoscând faptul că transformarea economiilor în unele verzi nu este o sarcină ușoară și necesită cunoștințe specifice, o înțelegere mai profundă a rezultatelor pe care le producem în lume, o schimbare de mentalitate, precum și lideri care să conducă această implementare a acțiunilor durabile.

În ceea ce privește România, reprezentanta Raiffeisen Bank este convinsă că țara noastră are un mare potențial de deveni o economie verde.

„Suntem acum într-un plin proces de învățare în ceea ce privește modul în care putem integra sustenabilitatea atât în sistemul financiar, cât și în economie. Avem nevoie de sprijin pentru a aborda schimbările climatice și avem nevoie de o colaborare între sectorul privat și sectorul public. Energia este un pilon important, dar nu este singurul. Ca și consumatori, ne uităm la etichete, ne interesează mai mult ce mâncăm, de unde. Fermierii sunt mai interesați de tehnicile de agricultură durabilă, de modalitățile în care pot să protejeze solul, cum să depoziteze dioxidul de carbon și ce echipament este mai bun pentru culturile lor. Învățăm, ne uităm în jur și învățăm din nou, și cu siguranță ne vom atinge propriul potențial”, explică Raluca.