Raiffeisen Bank International și Raiffeisen Bank România au acordat un credit în valoare de 40,5 milioane de euro unei societăți din grupul Shikun and Binui Energy din Israel pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 70 MW, în nord-vestul țării.

”Investițiile în noua infrastructură energetică ne interesează astăzi pe noi toți, iar proiectul Satu Mare reprezintă o contribuție semnificativă la un viitor neutru din punct de vedere climatic. RBI se angajează să promoveze energia regenerabilă, care să faciliteze tranziția spre o energie verde în CEE, împreună cu clienții noștri”, afirmă Peter Marx, director Finanțări Structurate și de Proiecte la Raiffeisen Bank International AG.

La finalul anului trecut, Shikun and Binui Energy a semnat un contract cu un contractor EPC european pentru construcția “la cheie” a parcului fotovoltaic, incluzând proiectare, inginerie civilă, mecanică și electrică, achiziție de echipamente și construcții.

Lucrările de proiectare și achiziționarea echipamentelor principale au început deja, iar punerea în funcțiune este planificată pentru al doilea trimestru al anului viitor. Energia electrică produsă va fi vândută pe piața centralizată de energie electrică din România sau prin contracte de tip PPA către traderi și/sau furnizori de energie electrică spre a fi furnizată consumatorilor finali.

”Contractul de finanțare pe care l-am încheiat cu grupul Raiffeisen pentru proiectul Satu Mare marchează pentru noi o piatră de hotar, trecerea la un alt nivel în dezvoltarea operațiunilor globale ale companiei. După câțiva ani de dezvoltare intensă în sectorul energetic din România, primul nostru proiect a ajuns la etapa de a fi finanțat și putem începe construcția. Cooperarea noastră cu Raiffeisen Group - un grup bancar internațional de top - este confirmarea deplină a încrederii în capacitatea Shikun and Binui Energy de dezvoltare și realizare a proiectelor”, spune Yuval Skornik, vicepreședinte Business Development Shikun and Binui Energy.

Shikun and Binui Energy este specializat în dezvoltarea, construcția, operarea și întreținerea de active de energie din surse regenerabile (bazate pe tehnologii diverse precum: fotovoltaic, termosolar, stocare prin pompaj, agrivoltaic, stocare în baterii) și de centrale de energie electrică pe bază de gaze naturale în Israel, Italia, California, Texas și România, cu o capacitate totală de aproximativ 5,4 gigawați.

”Proiectul Satu Mare este pentru noi prima investiție majoră pe piața românească și europeană și reprezintă primul pas în implementarea strategiei de dezvoltare a companiei și a portofoliului vast de proiecte de înaltă calitate pe care le implementăm”, completează Didi Paz, CEO Shikun și Binui Energy.

”Sustenabilitatea se află în centrul strategiei noastre de creștere și această tranzacție dovedește acest lucru. Raiffeisen Bank are o expertiză solidă în structurarea soluțiilor personalizate pentru proiecte complexe și le mulțumim partenerilor noștri, Shikun and Binui Energy, pentru oportunitatea de a demonstra acest lucru încă o dată”, precizează Silviu Toma, Director Finanțări Structurate și de Proiecte, Raiffeisen Bank România.