Potrivit The Guardian, pandemia de Covid-19 și lockdown-urile ce au urmat în toată lumea se fac vinovate de această cerere crescută de energie care a determinat industria energetică să planifice noi centrale pe bază de cărbuni în 2020, în special în China.

Capacitatea totală planificată pentru anul trecut a înregistrat o scădere de 13%, de la 525 GW la 457 GW, iar numărul țărilor care au dorit construirea de noi centrale pe bază de cărbuni a scăzut și el în 2021, de la 41, la 34, potrivit unui raport realizat de către Global Energy Monitor.

De asemenea, mai puține astfel de centrale au fost închise, astfel că echivalentul a doar 25 GW de energie pe bază de cărbuni a fost scoasă din uz anul trecut, ceea ce înseamnă că electricitatea rezultată în urma arderii cărbunilor a crescut cu 9% în 2021. Acest lucru a anulat și chiar depășit progresul făcut în 2020, atunci când energia pe bază de cărbuni a înregistrat o scădere de 4%.

Potrivit autorilor raportului, „ultima suflare a cărbunelui nu este aproape”, în ciuda faptului că țările au fost de acord să reducă utilizarea centralelor pe bază de cărbuni la summit-ul global Cop26 al Națiunilor Unite din noiembrie, anul trecut.

De asemenea, tot anul trecut, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că dacă vrem să limităm rata încălzirii globale la 1.5 grade Celsius, nu vom putea construi noi centrale pe bază de combustibili fosili.

În caz contrar, ar putea avea loc efecte devastatoare pentru mediu, întrucât cercetătorii de la Grupul Interguvernamental Privind Schimbările Climatice (IPCC) au declarat că fără reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră, lumea va depăși cu mult limita de 1.5 grade Celsius.

Flora Champenois, membră a Global Energy Monitor și unul dintre autorii raportului, a declarat că „energia produsă de către centralele pe cărbuni este în scădere, însă nu ne putem permite să construim alte astfel de centrale din punct de vedere al carbonului. Trebuie să ne oprim acum. Ultimul raport al IPCC a concluzionat că trebuie să ne oprim din a construi centrale pe bază de cărbuni dacă ne dorim un viitor sănătos și trebuie să le retragem din uz pe cele existente până în 2030.”

Conflictul care are loc în prezent între Rusia și Ucraina a înrăutățit și el situația, prin creșterea prețului gazelor, lucru care a determinat industria energiei să se reorienteze către centralele pe cărbuni, fiind alternativa mai atractivă din punct de vedere financiar.

Lauri Myllyvirta, analist șef la Center for Research on Energy and Clean Air și co-autor al raportului, a declarat că acest lucru ar putea avea un efect pozitiv asupra altor țări, în special cele din Europa, care își doreau adoptarea de surse de energie mai curate.

El a declarat că „este foarte important să observăm câtă motivație a fost în direcția adoptării de surse curate și eficiente de energie ca răspuns la invazie.”

China este una dintre țările care are în plan construirea celui mai mare număr de centrale pe cărbuni în comparație cu orice altă țară, însă analiștii susțin că există speranță, întrucât guvernul chinez își dorește să crească numărul proiectelor de surse de energie curată până în 2025, lucru care ar trebui să ducă la o scădere a utilizării de cărbuni pentru producția de energie.

În prezent, la nivel global, funcționează mai mult de 2.400 de centrale pe bază de cărbuni care operează în 79 de țări, iar capacitatea lor totală de producție a energiei este de 2.100 de GW. Dintre toate aceste centrale, numai 170 dintre ele nu se încadrează încă într-un plan de dezafectare în perioada următoare, însă în același timp, prea puține dintre acestea vor fi scoase din uz pentru a ne putea îndeplini obiectivele climatice.