Potrivit The Guardian, BirdLife International publică raportul State of the World's Birds o dată la patru ani, analizând datele pentru a determina starea fiecărei specii în parte.

Cea mai recentă ediție a acestui raport arată faptul că expansiunea pământului folosit pentru agricultură este principalul motiv pentru care 73% dintre speciile de păsări de pe Pământ sunt în pericol.

Pe lângă practicile agricole, defrișările, speciile invazive și bolile sunt alte probleme cu care se confruntă păsările.

Experții susțin cu 49% dintre speciile de păsări ale planetei înregistrează o scădere a numărului de exemplare, iar una din opt specii este amenințată cu extincția.

Situația s-a înrăutățit comparativ cu ediția precedentă a raportului celor de la BirdLife, când populația de păsări era în scădere pentru 40% din speciile din lume.

Tot ei sugerează faptul că peste 187 de specii de păsări fie au dispărut, fie se bănuiește că ar fi dispărut încă din 1500.

Ciocârliile care trăiesc în Etiopia, de exemplu, au înregistrat o scădere de 80% în rândul populației încă din 2007, din cauza intensificării practicilor agricole, lucru care a implicat distrugerea habitatului acestor păsări.

Potrivit raportului, dintre toate speciile de păsări care populează planeta, doar 6% au înregistrat o creștere a numărului populației.

Din 1970, 2.9 miliarde de păsări au fost ucise în America de Nord, iar în Europa au pierit 600 de milioane de exemplare din diferite specii.

Din cauza acestui lucru, specii care înainte dominau peisajul, precum cioara de semănătură sau becațina comună, se apropie periculos de extincție.

Dintre toate speciile amenințate, păsările care trăiesc în zona terenurilor agricole sunt cele mai afectate, întrucât numărul lor de exemplare au scăzut cu până la 57% din cauza utilizării intense a chimicalelor și a mecanizării practicilor agricole.

Reîmpădurirea și protejarea habitatelor existente sunt cruciale

Dr. Stuart Butchart, cercetător principal la BirdLife International, a declarat că „trebuie să oprim aceste scăderi ale populației și să începem să ajutăm speciile să își revină.”

„Viitorul nostru, la fel ca cel al păsărilor, depinde de acest lucru. Dacă vom continua să distrugem habitatele în care ele trăiesc, nu vom face decât să ne punem în pericol propria existență”, a adăugat el.

„Păsările sunt utile pentru că ne transmit starea actuală a planetei. Ele ne spun că natura este într-o stare de degradare și că multe specii sunt în pericol”, a explicat Butchart.

Păsările reprezintă una dintre cele mai importante clase de animale de pe Pământ, întrucât ele contribuie la starea de bine a ecosistemelor și pot preveni chiar acumularea de deșeuri organice.

Păsările rinocer sunt o clasă de mai multe specii de păsări care ajută la reîmpădurire prin împrăștierea semințelor arborilor în zonele tropicale, în vreme ce vulturul curcan este o specie de păsări necrofagă care se hrănește cu deșeuri organice.

Incendiile de vegetație au fost o altă problemă serioasă identificată de experți de această dată, întrucât valurile de caniculă și secetele din lume au contribuit la scăderea numărului de păsări.

„Ce trebuie guvernele să facă acum este să adopte politici ambițioase legate de biodiversitate la nivel global. Trebuie ca până în 2030 să începem să aducem contribuții în ecosisteme”, a concluzionat Dr. Stuart Butchart.

Reîmpăduririle, lupta cu braconajul și conservarea habitatelor rămase sunt moduri prin care ne putem asigura că speciile de păsări vor continua să domine peisajul și vor contribui la stabilizarea ecosistemelor.

Raportul celor de la BirdLife International pune accent pe conservare, căreia îi datorează salvarea a aproximativ 21-32 de specii de păsări din 1993 și până în prezent.

Juliet Vickery, CEO la British Trust for Ornithology, a declarat că „faptul că aproape jumătate din speciile de păsări de pe Pământ sunt în scădere și că una din opt este în pericol de dispariție demonstrează faptul că trăim o perioadă de criză de biodiversitate.”

„Este nevoie de acțiune la fiecare nivel, de la local și până la global. Aceste date sunt un semnal de alarmă pentru starea de sănătate a naturii”, a adăugat aceasta.