Euronews.green scrie că ultimele cercetări realizate de diverși oameni de știință arată că temperaturile record de anul trecut sunt într-adevăr un motiv de îngrijorare, însă ce este mai rău ar putea urma în viitorul apropiat.

Katharine Jacobs, cercetătoare în cadrul Universității din Arizona, a declarat că „Mama Natură ne-a transmis un mesaj foarte dur în legătură cu temperaturile de anul trecut.” Experții climatici avertizează cu privire la faptul că apa și aerul care continuă să se încălzească vor duce fenomene meteo extreme și mai agresive, cum ar fi valurile de caniculă, secete și inundații.

Samantha Burgess, director adjuct al C3S, a declarat că „temperaturile din 2023 cel mai probabil le-au depășit pe cele de acum 100.000 de ani.”

Temperatura medie globală din 2023 a fost de 14.98 grade Celsius, cu 0.17 grade mai mult decât în 2016 și cu aproape 1.5 grade mai mare decât cele înregistrate înainte de perioada industrială. De fapt, aproape jumătate dintre zilele din 2023 au fost cu 1.5 grade Celsius mai calde decât nivelurile înregistrate între 1850 și 1900, iar în noiembrie, două zile au fost cu 2 grade Celsius mai calde pentru prima dată în istorie.

Aproape toți cercetătorii intervievați sunt de acord că una dintre principalele cauze ale temperaturilor neobișnuit de mari sunt cauzate de oameni, prin arderea combustibililor fosili poluanți. El Nino a fost al doilea cel mai des menționat motiv principal din spatele climei aspre din 2023, iar acest fenomen este considerat de experți ca fiind „încă foarte puternic.”

Temperaturile din adâncul oceanelor au crescut și ele destul de mult în 2023 și au avut un impact mare asupra confortului climatic de pe glob.

Experții climatici au căzut de acord și asupra faptului că nu au fost luate suficiente măsuri pentru a menține temperaturile la limita de 1.5 grade Celsius, impusă prin Acordul de la Paris. Din această cauză, ei sunt de părere că nici în viitor lucrurile nu vor sta mult mai bine, dacă liderii politici nu vor acționa mai puternic.

Jennifer Francis, cercetătoare în cadrul Woodwell Climate Research Center, a declarat că „nu consider că este realist să ne imaginăm că vom putea limita încălzirea la 1.5 grade Celsius. Este tehnic posibil, dar politic imposibil.”

„Acțiunile lente care au loc pentru a preveni schimbările climatice și dezinformarea continuă nu au fost niciodată despre lipsa tehnologică sau științifică; a fost și rămâne și în prezent, o cauză a lipsei de dorință din partea mediului politic”, adaugă Katharine Hayhoe, cercetător principal în cadrul The Nature Conservacy.

Cercetătorii NASA susțin că în ultimii ani, între 2014 și 2023 au fost înregistrate cele mai mari temperaturi din istoria planetei, iar aceștia nu sunt îngrijorați atât pentru recordurile din 2023, cât din cauză că aceste recorduri sunt doborâte prea des.

Natalie Mahowald, cercetătoare în cadrul Universității Cornell, a declarat că „aceasta este doar o mostră din ceea ce ar putea urma în viitor, dacă nu vom reuși să reducem suficient de repede emisiile de carbon.”