Studiul dat recent publicității a dezvăluit și că țările în curs de dezvoltare sunt expuse riscurilor mai mari într-un astfel de scenariu. Analiștii au observat cum fenomenele cauzate de schimbările climatice ar putea afecta 137 de țări de pe glob, concentrându-se în special pe pericolele provocate de clima în tranziție, cum ar fi inundațiile sau căldura extremă, spune ESG Today.

Potrivit S&P Global Ratings, fenomenele meteo extreme cauzate de temperaturile în creștere au deja un efect negativ asupra economiei globale, iar cercetătorii susțin că între 1992 și 2022, planeta a pierdut o potențială creștere economică de 5-7 procente din cauza încălzirii globale.

Dacă temperaturile globale vor crește cu 2.1 grade Celsius până în 2050, S&P sugerează că am putea pierde anual circa 4.4% din PIB-ul planetei, cel mai mare impact avându-l lipsa rezervelor de apă potabilă și căldura extremă.

De asemenea, țările cu venituri mici vor avea de tras mai tare într-un astfel de scenariu, fiind de 4.4 ori mai afectate decât economiile dezvoltate, iar pe deasupra, vor fi și mai slab pregătite pentru dezastre.

Cercetătorii sunt de părere că investițiile în infrastructura rezilientă sunt esențiale în acest sens, iar finanțările mai flexibile pentru pregătirea populației și a infrastructurii comunitare sunt esențiale în combaterea efectelor negative.