Recifele din zonele considerate în prezent ca fiind refugii mai reci vor fi copleșite la o încălzire de 1,5C și doar 0,2% dintre recife vor scăpa de cel puțin un episod de albire în fiecare deceniu, potrivit cercetării, scrie The Guardian.

Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds, Texas Tech University și James Cook University a folosit cele mai recente proiecții ale modelelor climatice pentru a confirma că o încălzire globală de 1,5 °C „va fi catastrofală pentru recifele de corali”.

Aproximativ 84% dintre coralii din lume există în zone care se așteaptă să se albească mai puțin de o dată pe deceniu și care sunt considerate "refugii termice", se arată în studiu. Dar analiza sugerează că, la o încălzire globală de 1,5C, doar 0,2% din suprafața acoperită de recife se află în apă suficient de rece pentru a evita albirea cel puțin o dată la cinci ani - o frecvență considerată prea scurtă pentru a permite coralilor să se refacă.

Singura zonă care ar putea scăpa, susține studiul, ar fi o regiune din estul Oceanului Indian, într-o zonă de creștere naturală a apei mai reci. Chiar și zonele cu curenți puternici care pot proteja coralii de căldură, cum ar fi cele din Panama, Florida și Insulele Sunda Mici din Indonezia, ar fi copleșite de căldură.

Coralii se decolorează atunci când temperaturile oceanelor sunt prea ridicate pentru o perioadă prea lungă de timp. Algele care asigură coralilor o mare parte din hrană și culoare se separă de corali în timpul stresului termic.

Albirea severă poate ucide coralii, dar aceștia își pot reveni după epidemii mai ușoare dacă nu mai există câțiva ani fără alte valuri de căldură. Oceanele lumii se încălzesc în special din cauza arderii combustibililor fosili.

Profesorul Peter Mumby, expert în recife de la Universitatea din Queensland, care studiază efectele schimbărilor climatice asupra coralilor, a fost de acord că, la o temperatură de 1,5 °C, coralii din întreaga lume ar fi supuși unui stres mai mare decât în prezent. „Dar nu sunt de acord cu faptul că această cercetare oferă dovezi că corali nu mai pot fi susținuți în condițiile unei încălziri de 1,5 °C”, a declarat el.

Mumby a spus că nivelurile de stres termic folosite în studiu pentru a identifica albirea severă au fost, fără îndoială, prea scăzute, iar metoda este puțin probabil să surprindă condițiile locale care ar putea proteja unele recife. Chiar și recifele care sunt afectate de albire la fiecare cinci ani ar putea include zone de corali care ar supraviețui, potrivit lui Mumby.