Proiectul de lege, numit Corporate Sustainability Due Diligence, urmărește și limitarea impactului încălzirii globale la cel mult 1.5 grade Celsius pe care îl are activitatea companiilor ce activează pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit tratatului climatic de la Paris.

Potrivit Reuters, prin această propunere, Comisia Europeană urmărește să reducă impactul pe care îl au gazele de seră și, totodată, să se asigure că muncitorilor li se respectă drepturile la locul de muncă și normele sanitare prevăzute de lege.

Pentru ca proiectul să devină lege, Comisia Europeană va trebui să negocieze cu Parlamentul European și cu guvernul fiecărei țări membră a Uniunii Europene.

Se estimează că 13.000 de firme vor fi vizate de acest proiect, iar pentru a fi reglementată, o companie trebuie să aibă cel puțin 500 de angajați și venituri de peste 150 de milioane de euro.

Friends of the Earth Europe, o organizație non-guvernamentală a declarat că „Această lege poate fi o schimbare importantă în ce privește impactul pe care îl au corporațiile asupra planetei sau este posibil să nu aibă niciun efect.”

Limita pentru companiile din sectorul de impact ridicat este mai mică, astfel că legea se aplică pentru companii precum cele producătoare de haine, încălțăminte sau de produse alimentare începând de la 250 de angajați și 40 de milioane de euro venituri din vânzări.

Dacă propunerea va deveni lege, aceleași reguli se vor aplica și pentru companiile din afara Uniunii Europene, dar care activează și într-unul sau mai multe dintre statele membre. Condiția este ca filialele de pe teritoriul UE să aibă venituri din vânzări mai mari de 150 de milioane de euro sau 40 de milioane, în cazul celor care fac parte din sectorul de impact ridicat.

De asemenea, guvernul fiecărei țări de pe teritoriul Uniunii Europene va trebui să verifice dacă firmele respectă aceste reglementări, în caz contrar, acestea vor fi amendate.

Aurelie Skrobik, activist de responsabilitate corporatistă la Global Wellness, a declarat că „în baza a ce știm până acum, acesta este un mare pas înainte în lupta cu abuzul corporatist.”