The Conversation scrie că cercetarea științifică s-a realizat până în prezent pe polenizarea care are loc pe timpul zilei, însă nu s-a studiat foarte mult activitatea polenizatorilor pe timpul nopții. Astfel, cercetătorii au studiat mărăcinele, o plantă răspândită în toată Europa care crește de la începutul primăverii, până toamna.

Deși oamenii văd această plantă ca pe ceva ce trebuie îndepărtat rapid din grădină, studiile arată că ea este foarte bogată în nectar pentru albine, fluturi și alți polenizatori. Experții sugerează că, deși 83% din procesul de polenizare are loc ziua, pe timpul nopții, atunci când își fac apariția moliile, acesta este semnificativ mai intens.

Acest lucru se poate întâmpla pentru că moliile tind să polenizeze fiecare floare pentru mai mult timp, comparativ cu albinele sau fluturii. Chiar dacă ele sunt foarte importante pentru ecosisteme, 40% din populația de molii a Marii Britanii este în scădere rapidă, ceea ce ar putea însemna mai multe probleme pentru speciile de flori aflate deja în pericol.

Și larvele moliilor sunt foarte importante în natură, deoarece acestea se hrănesc cu iarbă și alte plante, lucru care contribuie la formarea unui peisaj neuniform. În esență, aceste ființe creează mai multe structuri în natură, unde diverse plante și insecte pot conviețui, în funcție de nevoile acestora.

Putem ajuta moliile să își facă treaba în mai multe moduri, cum ar fi păstrarea de spații unde mărăcinii să crească controlat, atât în grădini, cât și în parcuri sau pe marginea drumului. De asemenea, putem limita cantitatea de lumină artificială pe care o emanăm pe timpul nopții, atât acasă, cât și pe stradă. Astfel, spun cercetătorii, moliile se pot concentra mai bine pe efectuarea corectă a procesului de polenizare.