Potrivit World Economic Forum, o echipă de oameni de știință condusă de cercetători de la Universitatea din Washington au dezvoltat un nou tip de plastic realizat din spirulină, o algă de culoare albastră-verzuie, care se poate degrada mai rapid și mai eficient, în cazul în care ajunge în natură.

Autorul principal al studiului, Eleftheria Roumeli, de la Universitatea din Washington, a declarat că „am fost motivați să creăm mase plastice biodegradabile din materiale naturale, dar să le facem să fie și ușor de produs la scară largă, de procesat și de reciclat.”

„Bioplasticul pe care l-am realizat, folosind doar spirulină, se degradează cam la fel de repede ca deșeurile organice, dar este și de aproximativ 10 ori mai rezistent decât bioplasticele din spirulină”, a adăugat aceasta.

Spirulina a fost aleasă ca materie primă pentru noile produse pentru faptul că ea se găsește din abundență pe piață, fiind esențială în industriile alimentare și de beauty. Din moment ce este cultivată la scară largă și poate absorbi multe emisii de carbon, acest lucru poate face ca și produsul finit să fie nu doar neutru din punct de vedere al emisiilor, ci chiar carbon-negativ.

Acest produs organic este și rezistent la foc, ceea ce înseamnă că va stinge focul cu care intră în contact, în loc să se topească sau să explodeze, cum se întâmplă cu alte materiale plastice, spun experții. Producția la scară largă poate fi și ea posibilă destul de repede, datorită faptului că s-au folosit procese de producție similare cu cele pentru fabricarea plasticului obișnuit.

„Asta înseamnă că nu vom fi nevoiți să dezvoltăm linii de producție de la 0 dacă ne vom dori să folosim aceste materiale pentru producția industrială”, a adăugat Roumeli.

Plasticele din spirulină au fost fabricate și în trecut, doar că noul material este mai dur și mai rezistent, iar în același timp reciclabil, chiar dacă echipa mai are de lucru la el înainte de a-l putea folosi pentru depozitarea de lichide.