Euronews.green scrie că mina Pyhäjärvi se află la circa 450 de kilometri nord de Helsinki li are o adâncime de peste 1.400 de metri. Aceasta a fost folosită pentru extragerea zincului și cuprului, însă în prezent, ea poate fi folosită ca amplu proiect pentru tranziția energetică în Europa, mulțumită companiei scoțiene Gravitricity.

Unii experți sunt de părere că bateriile gravitaționale instalate în minele abandonate ar putea alimenta planeta cu energie timp de 24 de ore, lucru esențial pentru momentele în care sursele regenerabile nu pot produce suficientă energie.

Cercetătorii susțin că, în condiții ideale, turbinele eoliene și panourile solare pot produce mai multă putere decât consumăm, ceea ce înseamnă că dacă nu stocăm surplusul, acesta este irosit. Cercetătorii de la International Institute for Applied System Analysis sunt de părere că minele părăsite ne-ar putea oferi răspunsul pe care îl căutăm.

În ce privește minele abandonate, oamenii de știință sunt de părere că acestea ne-ar putea oferi o capacitate de stocare energetică de circa 70 TWh.

Capacitatea totală de stocare a energiei pe care o poate avea mina finlandeză este de 2MW, iar aceasta poate fi integrată în rețeaua energetică, ajutând cu decarbonizarea acesteia.

Și comunitatea din orășelul Pyhäjärvi vrea să ofere o nouă viață minei abandonate, iar reprezentanții au semnat un acord cu Gravitricity, astfel încât compania scoțiană să își poată implementa și testa tehnologiile la scară largă.

Președintele executiv al Gravitricity, Martin Wright, a declarat că „acest proiect va demonstra la scară largă faptul că tehnologia noastră poate oferi stocare energetică pe termen lung, captând energia atunci când cererea este mică și eliberând-o atunci când este nevoie de ea.”

„Acest proiect la scară largă va oferi un exemplu pentru alte implementări comerciale și poate oferi și o alternativă viabilă pentru minele închise din întreaga lume”, adaugă acesta.

Mina Pyhäjärvi a fost deschisă în anul 1962, iar până în momentul în care aceasta a fost închisă în 2022, ea a facilitat extragerea a 60 de milioane de tone de cupru și zinc. Printre proiectele care i-ar putea oferi o nouă viață se numără o fermă solară și o rețea 5G subterană.