Euronews.green scrie că, în condiții ideale, turbinele eoliene și panourile solare pot produce mai multă putere decât consumăm, ceea ce înseamnă că dacă nu stocăm surplusul, acesta este irosit. Cercetătorii de la International Institute for Applied System Analysis sunt de părere că minele părăsite ne-ar putea oferi răspunsul pe care îl căutăm.

Anul trecut, am scris despre potențialul bateriilor gravitaționale, care funcționează prin motoare care coboară greutățile, ceea ce generează energie electrică.

În ce privește minele abandonate, oamenii de știință sunt de părere că acestea ne-ar putea oferi o capacitate de stocare energetică de circa 70 TWh.

Behnam Zakeri, co-autor al studiului și cercetător la IIASA, a declarat că „pentru a decarboniza economia, trebuie să regândim sistemul energetic în baza soluțiilor inovatoare folosind resursele existente.”

„Transformarea minelor părăsite în sisteme de stocare energetică poate fi un exemplu de soluție de care ne putem folosi pentru a realiza acest lucru”, a adăugat el.

Din moment ce bateriile gravitaționale au nevoie de un spațiu de aproximativ 300 de metri pentru a funcționa corespunzător, minele sunt locul ideal pentru implementarea acestora.

Aceste sisteme de stocare energetică ar putea crea și noi locuri de muncă pentru comunitate, ceea ce înseamnă că ele ar ajuta și economia.

„Minele dispun deja de infrastructura de bază și sunt conectate la rețea, ceea ce reduce semnificativ costurile și facilitează implementarea sistemelor de stocare pe bază de gravitație”, a adăugat Julian Hunt, cercetător în cadrul IIASA.