Euronews.green scrie că evenimentele legate de schimbările climatice cauzează schimbări în piața imobiliară și contribuie la deprecierea locuințelor și la creșterea costurilor de asigurare. Doar în SUA, experții în imobiliare au declarat că peste 40% din proprietăți se află în pericol sever sau extrem din cauza schimbărilor climatice.

Situația nu este neapărat mai bună în Europa, pentru că locuitorii din țări precum Italia sau Grecia se confruntă frecvent cu incendii de vegetație, eroziunea coastelor sau cu ploi abundente, fenomene care le-au afectat sau care le-ar putea afecta locuințele.

Dacă ești în căutarea primei tale locuințe, ai grijă la zonele predispuse la secetă, fiindcă lipsa ploii pe perioade îndelungate poate duce la strângerea solului, ceea ce cauzează destabilizarea pământului. Totodată, ai grijă la casele care se află în zone împădurite sau cu vegetație și care au trecut recent prin secetă, pentru că ele ar putea fi un bun indice că incendiile de vegetație ar putea avea loc.

În plus, dacă o locuință nu este izolată cum trebuie, vei simți efectele atât pe vreme caniculară, cât și rece.

Dacă vrei să te muți la mare, gândește-te mai bine și verifică foarte bine cum a fost afectată zona respectivă în ultima vreme de creșterea nivelului mărilor. În Franța sau Marea Britanie, de exemplu, proprietarii deja s-au confruntat cu efectele topirii ghețarilor în oceane și au fost afectați de fenomene precum inundații sau destabilizarea solului.

Încearcă să eviți casele ridicate în zone cu râuri sau câmpii inundabile, pentru că ploile abundente sunt fenomene tot mai comune, iar aceste zone sunt foarte afectate, împreună cu locuințele de acolo. O casă inundată nu este un semn bun, chiar dacă poate fi reparată, pentru că structura sa va fi mai mult ca sigur afectată, iar mucegaiul nu este un partener bun cu care să locuiești.

Chiar dacă o casă este construită pe un deal deasupra unui râu, acest lucru nu înseamnă că nu există riscuri, fiindcă poți fi expus la alunecări de teren, de exemplu, în cazul unei ploi torențiale.

Zonele cu furtuni frecvente trebuie și ele analizate atent, mai ales dacă există copaci mari în zonă, pentru că aceștia pot cădea pe casă la un moment dat, ceea ce poate cauza daune serioase.

Dacă te întrebi cum îți va afecta o calitate slabă a aerului casa, răspunsul este că nu o va face. Dar tu sigur vei avea de suferit în timp. Imaginează-ți că locuiești într-o zonă poluată; plămânii tăi nu vor fi fericiți, chiar dacă locuința în sine nu va fi afectată. Expunerea pe termen lung la particule fine PM2.5 poate avea efecte severe asupra sănătății oamenilor, deci verificarea calității aerului din zonă din ultimele luni poate fi un mod bun de a-ți da seama de nivelurile de poluare la care ai putea fi expus.

Alternativ, documentează-te despre infrastructura de mers pe jos sau pentru biciclete din zonă ca să îți dai seama despre mijloacele de transport alternative la care ai acces și dacă există transport public în apropiere.