Un raport dat publicității de firma de consultanță Deloitte în cadrul Forumului de la Davos, care are loc până pe data de 26 mai, arată faptul că, dacă guvernele mențin același drum în ceea ce privește eforturile pe care le fac pentru a stopa schimbările climatice, ar putea cheltui, în total, încă 178 trilioane de dolari în următorii 50 de ani.

Ca să vă faceți o idee mai bună asupra sumei, în prezent averea globală este de circa 500 de trilioane de dolari, scriu cei de la Grist.org.

De partea cealaltă, dacă statele ar acționa pentru reducerea spre zero a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050, acest lucru le-ar aduce în vistierii 43 de trilioane în aceeași perioadă de timp și ar pune bazele unei noi Revoluții Industriale, una verde de data aceasta.

Potrivit studiului dat publicității de experții Deloitte, dacă temperatura planetei ar crește cu 3 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, acest lucru ar șterge orice creștere economică a statelor lumii. Oportunitățile economice ar urma să fie tot mai scăzute pentru că guvernele ar trebui să cheltuiască tot mai mulți bani pentru a repara stricăciunile cauzate de schimbările climatice în loc să se concentreze pe noi inovații, iar toată populația lumii ar avea niște condiții de trai mult mai proaste ca în prezent.

Țări din regiunea Asia-Pacific, inclusiv China, Japonia, India, Australia, zone din Asia de Sud-Est și din insule din Pacific ar urma să vadă cele mai mari pierderi cauzate de schimbările climate scăpate de sub control: 96 de trilioane până în anul 2070. Totodată, până în acel an PIB-ul regiunii ar urma să fie cu 16 trilioane mai scăzut decât în alte zone mai puțin afectate – în esență, echivalentul actual al întregii economii chineze, cea de-a doua a lumii.