Într-o discuție cu Ioana Pasc, PR & Communication Specialist Impact Hub Bucharest, pentru start-up.ro, organizația a împărtășit cu noi care este acel domeniu al viitorului, o bucată din ecosistemul startup-urilor care are cele mai mari șanse de a atrage finanțări, dar și de a aduce impact în societate.

”Dacă interesul pentru startup-uri verzi a crescut în ultimul an, acum credem că a venit momentul pentru domeniul agrifood. Vedem tot mai multe startup-uri care încep să dezvolte idei și soluții în acest domeniu, dar și trendurile la nivel european și nevoile din ce în ce mai mari de investiții în agrifood.”

Reprezentanta Impact Hub Bucharest menționează și un studiu care stă la baza acestor tendințe. Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report, aflat la ediția a doua în 2022, este un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest și Activize în parteneriat cu EIT Food și Microsoft, care include maparea de startup-uri tech românești implicate în inovația industriei agrifood și cele mai importante tendințe tech care conturează viitorul agriculturii moderne.

Studiul menționează 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari, din 2018 și până la finalul lui 2021. Astfel, finalul lui 2021 vine cu o revenire în acest sector, după stagnarea investițiilor din 2020.

Schimbările climatice și criza post-pandemică au creat o nevoie critică de inovare și tehnologizare a agriculturii, care a ajuns atât pe agenda instituțiilor locale și internaționale, cât și pe cea a organizațiilor care sprijină ecosistemele de business.

Impact Hub Bucharest trasează ca principale tendințe din domeniul agrifood, așa cum sunt ele identificate în raport, prin:

  • biotehnologia
  • micșorarea distanței dintre fermieri și consumatori
  • legături mai strânse între producătorii locali și consumatori
  • folosirea IoT în agricultură (care își consolidează importanța în domeniu)
  • precision farming (agricultura de precizie)
  • nutriția și well-being-ul

”Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri.”

Raportul poate fi consultat integral, gratuit aici.

Începând cu 2021, Impact Hub Bucharest reprezintă oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic. EIT Food este cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume și parte din European Institute of Innovation & Technology, un organism al Uniunii Europene, dedicat susținerii inovării în Europa.

Pentru antreprenorii și fondatorii care au deja sau plănuiesc să lanseze o afacere în AGRIFOOD, Impact Hub Bucharest a adunat o serie de resurse și materiale pe care le puteți consulta aici.

Impact Hub Bucharest a împărtășit cu noi și lista startup-urilor cu impact în societate pe care să le urmărim anul acesta. Vă lăsăm alegerile lor mai jos, pentru detalii despre fiecare startup puteți vedea articolul de pe start-up.ro.

Top 5 startup-uri românești de urmărit, alegerile Impact Hub Bucharest

  1. Recycllux - o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin
  2. ONE Learning - o platformă și aplicație ușor scalabilă, dedicată părinților și educatorilor, cu ajutorul căreia aceștia pot crea activități practice și interactive (misiuni/ quests) off-screen pentru copii între 3-8 ani
  3. Bluana Foods - startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante
  4. The Climate Change Company - un start-up verde care a dezvoltat o soluție incredibilă: un material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar®
  5. Ză Kup - oferă pahare refolosibile pentru festivaluri și doar anul trecut au reușit să salveze de la utilizare 65000 de pahare de unică folosință.