Cu un nume ce pare predestinat pentru un business în domeniul fotovoltaicelor, Albert Soare este fondatorul Kilowat, o companie ce oferă soluții de energie regenerabilă către consumatorii din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice.
Până în prezent, Kilowat a montat peste 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde. Compania are autorizația B și pentru medie tensiune și pentru verificare și control, dar și autorizație de instalator pentru gama Huawei, Deye, Growatt etc și colaborează cu furnizori autorizați de suporți metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).
Kilowat oferă asistență pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmărind și optimizând sistemul prin update-uri și parametrizare adaptată, fiind ajustate setările tehnice pentru o eficiență maximă, având și un serviciu dedicat asistenței post vânzare, asigurând astfel tot suportul necesar unei funcționări ideale pe termen mediu și lung.
Albert Soare a venit alături de noi într-un nou episod al #GreenEnergy4Everyone, un proiect implementat în cadrul unui consorțiu din care fac parte Cosvitec Est, Administrația Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR, partenerii Green Start-Up în realizarea acestei serii de podcasturi, și finanțat de Innovation Norway prin Norway Grants. Înscrie-te la curs și fii parte a tranziției către un viitor energetic sustenabil.
În prezent, la nivel global se produce și se consumă o cantitate enormă de energie electrică.
Proiectul Green Energy for Everyone are ca scop informarea publicului larg privind sursele de energie regenerabilă, beneficiile folosirii resurselor verzi de energie și a modului în care toți putem fi mai prietenoși cu mediul pornind de la modul în care producem și consumăm energia. În cadrul episoadelor acestui podcast vom discuta despre aceste aspecte cu invitații noștri.
#GreenEnergy4Everyone este un proiect care aduce în prim-plan conștientizarea epuizării de resurse energetice și propune soluții de energie regenerabilă pentru un viitor sustenabil.
Kilowat este un business de 8 milioane de euro, care crește constant din nevoia consumatorilor, atât persoane fizice cât și companii, de a găsi soluții atât pentru reducerea costurilor cu energia electrică, cât și de a face trecerea spre alimentarea cu energie regenerabilă.
Într-un context economico-politic tot mai instabil, românii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, resimt costurile din ce în ce mai mari la energie și se îndreaptă spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de până la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piața de sisteme fotovoltaice, cu o cerere în creștere, în special din partea românilor din mediul rural, și cu un interes ridicat pentru finanțări din partea IMM-urilor, arată previziunile Kilowat.
De exemplu, potrivit previziunilor făcute de compania condusă de Albert Soare, vor fi folosite tot mai multe sisteme fotovoltaice pentru energie pentru stațiile de încărcare auto, pentru trotinete, biciclete și scutere electrice. Un interes aparte va fi și din zona de administrație publică, unde multe instituții publice vor dori să instaleze panouri solare pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică.
”Legile în acest moment sunt bune și sunt în avantajul nostru. Ce aș face ar fi să dau mai puține dușuri reci oamenilor. Mă refer aici la așa-zisa taxă pe soare. Mi se pare dificil din punct de vedere juridic extrem de greu de pus o taxă pe soare, din moment ce întreaga politică a Uniunii Europene este să implementăm cât mai multă energie verde. În ce context poți să pui o taxă, și care vor fi măsurile adiacente? Cu energia care nu e verde, o ultra-supra taxezi? Ceva nu se leagă. În plus, avem niște cote pe care ni le-am asumat față de Uniunea Europeană și pe care dacă nu le vom respecta, vom avea de-a face cu procedura de infringement”, ne-a spus Albert în cadrul discuției noastre.
Alături de el am povestit despre pregătirea angajaților din domeniul instalării de panouri fotovoltaice, despre nevoia de a dimensiona foarte bine lucrările la nevoile consumatorilor, precum și despre momentul în care vom putea vorbi despre o alimentare preponderent cu energie regenerabilă și despre momentul când vom avea #GreenEnergy4Everyone.
Urmărește discuția noastră cu Albert Soare în cadrul podcastului #GreenEnergy4Everyone în video-ul de mai sus sau citește în continuare un rezumat al conversației.
O familie de antreprenori
Albert Soare: Albert Soare s-a născut antreprenor. Am crescut într-un business, părinții mei au fondat compania SanoVita în 1995 și am crescut în acest mediu.
Mi-am dat seama că orice aș face nu reușesc să mă dezlipesc de latura aceasta antreprenorială, și atunci mi-am asumat identitatea și am rămas antreprenor.
Acum câțiva ani am vândut pachetul majoritar al SanoVita către un fond american și a fost ca o despărțire dureroasă. Pierzi ceva ce e greu de descris.
Ne-am reorganizat, am investit în alte domenii. În SanoVita aveam această latură: știam că facem produse sănătoase, că facem un bine oamenilor, aveam un drive extraordinar. Mă bucur că am reușit și în noua companie, Kilowat, să regăsesc aceeași flacără. Am același sentiment, că aduc un plus valoare celor care aleg serviciile noastre.
Oferim servicii complete. Plecăm de la consultanță, analizăm locația pe care o aveți, vă facem sugestii care ar putea fi un sistem care este potrivit pentru nevoi. Apoi, partea de procurare a materialelor și de implementare, și un serviciu post-vânzare foarte serios. Este un aspect de care trebuie să ținem foarte mult seama, aceste sisteme au nevoie de monitorizare pe termen lung pentru în continuu vor fi schimbări.
Ajustare și specialiști
De exemplu, dacă montăm azi pe această clădire niște panouri fotovoltaice, este posibil ca peste o lună, două sau trei, pe măsură ce apar alți consumatori, sau alți prosumatori, condițiile de grid să se schimbe. Dacă nu este un inginer în spate care să ajusteze condițiile centralei după noii parametri, ea nu va funcționa optim.
Albert Soare: Trebuie să fim sinceri unii cu alții: nu are nimeni experiență în fotovoltaice în țara asta. Ține de noi, ca antreprenori, cât suntem de serioși și cât suntem de dispuși să investim. Calificarea oamenilor este un proces costisitor pentru că trebuie să-i oprești din activitate și să faci traininguri cu ei, trebuie să plătești, iar aici, din păcate, încă sunt firme care nu autorizații.
Centralele fotovoltaice nu sunt simple, chiar dacă par. Poți să le nimerești, dar lucrurile sunt mai complicate. Trebuie să faci niște calcule inginerești foarte bine ca să parametrizezi, modul în care împarți stringurile, modul în care ducem un invertor și întreaga lucrare.
Personal, am învățat, nu sunt un om foarte tehnic, dar am învățat, am dat mailuri și am învățat și eu ce am de făcut.
Mai multă independență
Albert Soare: Legile în acest moment sunt bune și sunt în avantajul nostru. Ce aș face ar fi să dau mai puține dușuri reci oamenilor. Mă refer aici la așa-zisa taxă pe soare. Mi se pare dificil din punct de vedere juridic extrem de greu de pus o taxă pe soare, din moment ce întreaga politică a Uniunii Europene este să implementăm cât mai multă energie verde. În ce context poți să pui o taxă, și care vor fi măsurile adiacente? Cu energia care nu e verde, o ultra-supra taxezi? Ceva nu se leagă. În plus, avem niște cote pe care ni le-am asumat față de Uniunea Europeană și pe care dacă nu le vom respecta, vom avea de-a face cu procedura de infringement.
Acest avânt a adus foarte mulți bani în piață și a venit momentul să ne uităm foarte atenți către operatorii de rețea și să ne asigurăm că alocă acele bugete cotă pe care le au către întărirea sistemului național.
Aș privi lucrurile dintr-o perspectivă cu mai puțină vină, și să ne vedem interesul nostru. Noi ca români suntem foarte dependenți de securitate, de asta avem și cea mai mare rată de proprietari de apartamente. Acest obicei ne va aduce niște beneficii financiare: am făcut o investiție în casa mea.
Devenim independenți prin aceste sisteme. Este bine și pentru mediu, dar și devenim independenți.
Se pot monta pompe de căldură care pot funcționa în paralel cu centralele pe gaz.
Aș zice nu neapărat să accelerăm, ci să menținem trendul pe care suntem și să creștem nivelul calității a ceea ce facem.
Cred că acest lucru se va întâmpla foarte repede. Avem tehnologie pentru a ne automatiza casele și pentru a folosi exclusiv sau în proporție de 90% ceea ce produce. Cred că viitorul, din acest punct de vedere, arată bine și prietenos.
Comentezi?