Ciprian Stănescu coordonează activitatea Social Innovation Solutions (SIS), o organizație ce oferă consultanță și susținere pentru ONG-uri și corporații în impact social. SIS organizează programe educaționale în România & CEE ca Future Makers, Academia de Sustenabilitate și Transformator, și coordonează platforme de conversații globale despre viitor precum Future Summit, Sustainable Futures, fiind, totodată, inițiatorul evenimentului regional Climate Change Summit.

Totodată, alături de colegii săi, Ciprian dezvoltă rapoarte de trenduri și foresight, imaginându-și cum va arăta lumea, ulterior transpunând aceste tendințe în programe de transformare organizațională pentru companii, guverne.

Ciprian a lucrat 12 ani pentru organizații globale ca Aspen Institute și Ashoka, este Global Shaper Alumni al World Economic Forum și predă cursuri de sustenabilitate și trendwatching la The Entrepreneurship Academy. Este parte a unui program educațional în finanțări sustenabile la Harvard Business School, a absolvit în 2022 un program în sustenabilitate și economie circulară la Cambridge Business School și are un master în științe politice la Central European University.


A venit alături de noi într-un nou episod al #GreenEnergy4Everyone, un proiect implementat în cadrul unui consorțiu din care fac parte Cosvitec Est, Administrația Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR, partenerii Green Start-Up în realizarea acestei serii de podcasturi, și finanțat de Innovation Norway prin Norway Grants. Înscrie-te la curs și fii parte a tranziției către un viitor energetic sustenabil.


În prezent, la nivel global se produce și se consumă o cantitate enormă de energie electrică.

Proiectul Green Energy for Everyone are ca scop informarea publicului larg privind sursele de energie regenerabilă, beneficiile folosirii resurselor verzi de energie și a modului în care toți putem fi mai prietenoși cu mediul pornind de la modul în care producem și consumăm energia. În cadrul episoadelor acestui podcast vom discuta despre aceste aspecte cu invitații noștri.

#GreenEnergy4Everyone este un proiect care aduce în prim-plan conștientizarea epuizării de resurse energetice și propune soluții de energie regenerabilă pentru un viitor sustenabil.

”Sunt Ciprian și am două fete, una de 8 ani, cealaltă de aproape 7 ani, și sunt aici în mare parte datorită lor”, ne spune Ciprian Stănescu la începutul conversației noastre.

În viziunea sa, despre viitor putem vorbi doar dintr-o perspetivă de sustenabilitate.

”Cred că vorbim despre asta (viitor durabil – n.red.) pentru că altfel nu ar trebui să vorbim despre viitor. Fie că vorbim despre schimbările climatice, care, în sfârșit, sunt mai tangibile pentru populația generală, pentru că a fost mai cald, sau nu mai plouă, sau a fost mai scumpă pâinea, fie că vorbim despre inițiative legislative care impactează mai mulți oameni, nu mai putem să nu vorbim despre un viitor durabil, care nu este același lucru, neapărat, cu un viitor sustenabil. Un viitor sustenabil e singurul pe care ni-l putem permite. Celelalte poate sunt mai ieftine pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung sunt nu doar mult mai scumpe. Problema nu e de cât cost, ci dacă știi în ce monedă vei plăti. Faptul că facem overconsumption, overproduction, că nu reușim să ne conectăm la nivel global cu adevărat și să luăm niște decizii care nu sunt suficiente doar în Uniunea Europeană”, afirmă Ciprian.

Am fost curioși să aflăm de la el dacă conceptul sustenabilității este legat doar de cel de protecție a mediului. ”Sustenabilitatea nu este doar despre mediu”, a precizat președintele SIS.

Astfel, pe lângă componenta de mediu, umbrela mare a sustenabilității include și discuții și soluții despre cum omenirea poate construi și moduri de producție, consum și ecosisteme financiare care să dăinuie și care să producă valoare pentru cetățeni, dar și pentru planetă.

În ceea ce privește domeniul energiei verzi, Ciprian este de părere că este un capitol la care România stă bine. Există, totuși, o provocare majoră, dar care nu este doar specifică țării noastre: nu sunt suficient de mulți specialiști pe segmentul tranziției spre energie verde, oamenii capabili să ducă la îndeplinire proiectele de energie verde. ”Cred că anul 2025 va vedea un suflu nou mai ales din perspectiva antreprenoriatului în energia verde. Vedem și noi la SIS și am și finanțat, fie am oferit granturi către companii mai mici din zona aceasta de fotovoltaice, și nu numai, care, în ultimii doi ani, și cu ajutorul unor fonduri europene, dar și cu niște investiții din piața românească de capital, sau externă, au început să crească. Începând cu anul viitor vom vedea un suflu nu neapărat nou, dar vom vedea mult mai multe soluții care vin și propun și prețuri competitive pentru consumatorul general, dar și pentru business-uri”, mai spune el.

”Cred că la un moment dat, într-un viitor îndepărtat, sau nu chiar atât de îndepărtat, în următorii 20 de ani, nu cred că vom mai vorbi atât de mult despre energie verde, ci doar despre energie, punct”, este concluzia lui Ciprian Stănescu, președinte Social Innovation Solutions.

Totodată, unul dintre sfaturile sale pentru generația tinerilor de azi este ca aceștia să se pregătească pentru mai multe ”viitoruri posibile”.

Urmărește discuția noastră cu Ciprian Stănescu în cadrul podcastului #GreenEnergy4Everyone în video-ul de mai sus sau citește în continuare un rezumat al conversației.


Cu ochii și gândul spre viitor

Ciprian Stănescu: Am început să fiu mult mai activ în ultimii 6-7 ani în zona aceasta de sustenabilitate și susținere de soluții și datorită lor.

În afară de SIS, mai am și alte pălării pe care le port cu mândrie. Mai am o pălărie de profesor la The Entrepreneurship Academy, care este o facultate de antreprenoriat pur, sunt board member al ReThink România, o organizație care și-a propus să regândească România următorilor 30 de ani, și, mai nou, am și un talk-show la Știrile ProTV, la care invit oameni care vorbesc despre cum transformă România dintr-o perspectivă verde.

La SIS, aici e rolul meu cheie, și avem diverse programe prin care fie ajutăm IMM-urile să devină mai sustenabile, avem Academia de Sustenabilitate sau Transformator, unde avem peste 8.000 de IMM-uri înscrise în platformă. Scalăm aceste programe în toată Europa Centrală și de Est.

Avem și Climate Change Summit, care este un eveniment mare și tocmai am adunat cei doi ani de online viewers și am ajuns la 1,7 milioane de persoane.

Un viitor sustenabil, singurul pe care ni-l putem permite

Ciprian Stănescu: România nu e chiar țara soluțiilor la schimbările climatice.

Cred că vorbim despre asta (viitor durabil – n.red.) pentru că altfel nu ar trebui să vorbim despre viitor. Fie că vorbim despre schimbările climatice, care, în sfârșit, sunt mai tangibile pentru populația generală, pentru că a fost mai cald, sau nu mai plouă, sau a fost mai scumpă pâinea, fie că vorbim despre inițiative legislative care impactează mai mulți oameni, nu mai putem să nu vorbim despre un viitor durabil, care nu este același lucru, neapărat, cu un viitor sustenabil.

Un viitor sustenabil e singurul pe care ni-l putem permite. Celelalte poate sunt mai ieftine pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung sunt nu doar mult mai scumpe. Problema nu e de cât cost, ci dacă știi în ce monedă vei plăti. Faptul că facem overconsumption, overproduction, că nu reușim să ne conectăm la nivel global cu adevărat și să luăm niște decizii care nu sunt suficiente doar în Uniunea Europeană.

(Să fii sustenabil - n.red.) E într-o mare măsură despre mediu, dar nu e doar despre mediu pentru că dezvoltarea sustenabilă și framework-ul de referință e Sustainable Development Goals, și cred că sunt 7 SDG-uri care sunt conectate cu mediu, dar e foarte mult și despre bunăstare, sustenabilitate financiară, inovație. Dar deep down, sustenabilitate este eminamente despre cum putem să păstrăm suficiente resurse, fără să poluăm, prea mult, astfel încât copiii noștri și viitoarele generații de după, știm deja că lumea lor nu va fi mai bună ca a noastră. Va fi mai rea, cel puțin din perspectiva climatului.

Sustenabilitatea nu este doar despre mediu, este într-o mare măsură despre mediu, dar e despre cum reușim să construim moduri de producție, consum și ecosisteme financiare care să dăinuie și care să producă valoare pentru cetățeni, dar și pentru planetă.

Efecte resimțite în timp

Ciprian Stănescu: E scump să te duci la doctor, dar la un moment dat va fi foarte scump dacă nu te duci acum. Așa e și cu povestea asta cu sustenabilitatea. E adevărat că e mai scump să produci mai verde sau să cumperi o mașină electrică. Dar efectele lipsei acțiunii se vor vedea în timp.

Dacă e privit ca un cost, va fi greu de digerat, fie că vorbim despre companii care trebuie să-și schimbe modul de producție sau să-și transforme modelul de business. Dacă e văzut ca o investiție, dinamica se schimbă. Poți să calculezi câți bani îți va aduce asta. Cel puțin în ultimii 7-8 ani, cel puțin de când avem mai multe date din Statele Unite, din Asia sau Europa de Vest, vedem că investițiile în a produce mai sustenabil, produc în timp rezultate financiare mai bune.

Sustenabilitatea, pentru business-uri, în principal, poate să te facă mai competitiv, poate să-ți reducă niște costuri și-ți poate aduce și niște bani în plus.

Ce am descoperit în ultimele 6 luni de când pregătim Academia de Sustenabilitate și Transformator în Bulgaria, Serbia și Croația, e că în România e mult mai bine. Am plecat din aceste țări, și am petrecut timp în ultimele luni acolo alături de colegii mei, și am plecat mult ai încrezători în ceea ce se întâmplă în România.

Sunt țări cum ar fi Portugalia, Cehia, țările nordice, unde lucrurile sunt din altă ligă. Dar nu mai suntem ultimii.

Am descoperit că, cel puțin în regiunea noastră, este un interes în creștere. Dar ce se va întâmpla în acest an și anul viitor e că toată lumea va dori să afle mai mult datorită noilor reglementări, fie că vorbim despre CSRD, fie că vorbim despre faptul că băncile introduc riscul de climă în creditare.

Încet, încet, și populația generală va înțelege că trebuie înțelegem mai mult și să schimbăm ceva.

Nevoia unei abundențe de specialiști

Ciprian Stănescu: România e acolo unde era și acum câțiva ani, și anume într-un punct foarte bun. Cred că România are o poziție privilegiată. Există nu doar potențial dar și realitate care arată că producția de energie renovabilă sau regenerabilă, funcționează foarte bine în România. În mix, are un procent mult mai mare decât în alte țări, ar fi putut să fie mai ridicat dar nu cu mult.

Există multe promisiuni, dar să nu uităm că suntem într-un an electoral. Cred că anul 2025 va vedea un suflu nou mai ales din perspectiva antreprenoriatului în energia verde. Vedem și noi la SIS și am și finanțat, fie am oferit granturi către companii mai mici din zona aceasta de fotovoltaice, și nu numai, care, în ultimii doi ani, și cu ajutorul unor fonduri europene, dar și cu niște investiții din piața românească de capital, sau externă, au început să crească. Începând cu anul viitor vom vedea un suflu nu neapărat nou, dar vom vedea mult mai multe soluții care vin și propun și prețuri competitive pentru consumatorul general, dar și pentru business-uri.

Noi vedem un B2B accelerat pe zona de energie, mai ales când vine vorba despre nevoile pentru producție, nu doar pentru consumatorii privați.

Ce ne împiedică, cred, e încă un stat care nu e suficient de deschis. Poate că la centru lucrurile funcționează mai bine ca acum 10 ani, dar în afara guvernului nu e așa.

De ce cred că va funcționa mai bine e pentru ca PNRR și fondurile de tranziție vin cu niște componente suficient de puternice de reformă administrativă.

Cea mai mare provocare e legată de lipsa abundenței de specialiști. Avem nevoie de o abundență. Nu avem nevoie de puțini sau mulți. Avem nevoie de foarte mulți, avem nevoie de o abundență, acesta e cuvântul potrivit, și nu sunt suficienți. Dar nu sunt suficienți nu doar aici. Nu sunt suficienți și în Germania, sau Finlanda. Aici cred că e o provocare destul de mare.

Mai multe nuanțe de verde

Ciprian Stănescu: Cred că la un moment dat, într-un viitor îndepărtat, sau nu chiar atât de îndepărtat, în următorii 20 de ani, nu cred că vom mai vorbi atât de mult despre energie verde, ci doar despre energie punct.

Verdele are foarte multe nuanțe. Și trendul e că nuanțele acestea de verde se fac și maro puțin, câteodată și gri. E o tendință de compromis destul de mare. Sper ca această tendință să nu fie foarte puternică în agenda noii Comisii Europene care va începe în această toamnă.

Pregătire pentru mai multe viitoruri posibile

Ciprian Stănesu: Să înceapă să învețe din greșelile noastre, cum noi nu am învățat din greșelile părinților noștri. Aș vrea pentru fetele mele, deci generația care abia ce a intrat în școală, să-și păstreze și să-și crească curiozitatea, să aibă mare grijă de emoțiile și sentimentele lor, pentru că pare că au intrat într-o lume în care toată lumea e disturbed, să se joace în continuare. Pentru cei mai tineri, liceu, facultate, să nu se pregătească pentru viitor, să se pregătească pentru viitoruri, sunt mai multe. Să aibă o pleiadă, să fie pregătiți și pentru ruta A, ruta B. Și pentru că azi, în ziua în care înregistrăm, este Ziua Meseriilor, m-aș bucura să văd mai mulți oameni cu meserii, dar m-aș bucura să văd mai mulți antreprenori.