Limitarea emisiilor de metan în atmosferă ar putea limita efectele schimbărilor climatice și ar economisi miliarde de dolari pentru țările care se bazează pe aceste industrii, conform unui studiu publicat în revista Science.

Metanul are un potențial de a contribui la încălzirea climatică de 30 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o perioadă de 100 de ani. Emisiile de metan vin din extragerea de cărbuni și din operațiunile de petrol și gaze. Studiul realizat de Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environement în cooperare cu Kayrros a reușit să identifice o parte din emisiile de metan folosindu-se de un satelit din spațiu.

Ei au colaborat cu Agenția Spațială Europeană, ESA, care a pus la dispoziție imagini realizate cu satelitul Sentinel-5P timp de doi ani. Astfel, cercetătorii au reușit să mapeze 1.800 de surse de emisii de metan din toată lumea, iar 1.200 dintre acestea sunt atribuite extragerii de combustibili fosili. Impactul acestor emisii ar fi comparabil cu cel al 20 de milioane de mașini tradiționale pe șosea.

Cu toate acestea, studiul demonstrează că emisiile descoperite înseamnă doar 10% din totalul industriei, deoarece satelitul poate identifica doar acei nori de metan cu un conținut foarte dens, de aproximativ 25 de tone de metan pe oră.