Potrivit Euronews.green, temperaturile din decembrie, ianuarie și februarie au fost cu 0.78 grade Celsius mai ridicate decât media globală, iar februarie a fost a noua lună la rând în care au fost stabilite noi recorduri în termometre. Februarie 2024 a fost mai fierbinte cu 0.81 grade Celsius comparativ cu media înregistrată între 1991 și 2020.

Carlo Buontempo, directorul C3S, a declarat că „în luna iulie (2023), când discutam despre temperaturile înregistrate, am constatat că eram cu 1.5 grade Celsius peste limita pre-industrială pentru o lună întreagă. Acum, februarie a fost cu 1.77 grade Celsius peste aceste limite.”

Ultimele trei luni au reprezentat a doua cea mai călduroasă iarnă din Europa, fiind depășite doar de iarna dintre 2019 și 2020. Însă unele state europene s-au confruntat cu probleme mai grave, astfel că meteorologii din Atena au declarat că temperaturile în Grecia au fost cu 1.8 grade mai mari în lunile de iarnă comparativ cu media dintre 1960 și 2024. În plus, în nordul țării, creșterile au fost și mai mari.

Temperaturile de iarnă din Polonia au fost între 3.5 și 7.5 grade mai ridicate decât media, în vreme ce în Ungaria, creșterea a fost de 7 grade Celsius pe timpul sezonului rece.

„A fost cea mai fierbinte iarnă, cea mai fierbinte toamnă și vară, astfel că 2023 a fost cel mai fierbinte an de până acum”, adaugă Buontempo.

Pe lângă temperaturile ridicate, Europa s-a confruntat și cu vreme mai ploioasă sau mai secetoasă în regiunile sale, ceea ce a contribuit la dereglări în ecosisteme. Astfel, zone din jurul Peninsulei Iberice, a Marii Britanii, din sudul Scandinaviei și din vestul Rusiei au trecut printr-un sezon mai ploios decât de obicei, în vreme ce în Balcani și regiunile Mediterane, vremea a fost mai secetoasă.

„Ca societate, nu cred că utilizăm toate informațiile pe care le avem la dispoziție. Sunt de părere că trebuie să luăm aminte și să folosim aceste date ca input pentru a întocmi strategii politice și decizionale”, explică Buontempo.