Euronews.green scrie că o analiză realizată de experții din cadrul ONG-ului german Beyond Fossil Fuels, zece state europene membre UE s-au angajat să elimine combustibilii fosili din producția de energie până cel târziu în 2035. Printre acestea se numără Austria, Lituania, Danemarca și Luxemburg, iar acestea plănuiesc să înlocuiască combustibilii fosili poluanți cu surse regenerabile.

Tara Cannolly, reprezentantă a ONG-ului Beyond Fossil Fuels, a declarat că „este încurajator să vedem că multe guverne europene împărtășesc această ambiție de a elimina sursele poluante de energie până în 2035. Acum, mai multe țări trebuie să se alinieze acestui obiectiv.”

Agenția Internațională pentru Energie le recomandă statelor UE să își decarbonizeze industriile energetice până în anul 2035 pentru ca blocul să își atingă obiectivele de mediu asumate. Portugalia, Suedia și România au și ele angajamente similare, însă nu și-au impus respectarea anului 2035 ca termen limită, iar oficialii Beyond Fossil Fuels spun că dacă ar face-o, peste 70% din producția energetică din regiune ar fi decarbonizată.

„Guvernele trebuie să fie mai explicite în angajamentele de încetare a exploatării cărbunilor și gazului natural și să le înlocuiască cu regenerabile”, adaugă Connolly.

Belgia, Franța, Germania și Grecia se numără și ele printre cele zece țări membre UE care s-au angajat să aibă sectoare energetice nepoluante până în 2035.