Job-urile în sustenabilitate prezintă o provocare atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, întrucât noile poziții nu sunt încă bine definite din punctul de vedere al responsabilităților și al pachetelor salariale, însă ele devin din ce în ce mai populare, date fiind angajamentele climatice ale companiilor.

Euronews.green a descoperit într-un raport recent al Gartner că 56% dintre oameni vor să contribuie mai mult în societate după pandemia de Covid-19.

Cu toate acestea, pentru a putea deveni expert în sustenabilitate, un candidat trebuie să fie, în primul rând, un expert din punct de vedere tehnic, întrucât colegii săi se vor aștepta ca el/ea să le ofere informații cu privire la științele climatice, biodiversitate, reciclare și chiar dezvoltarea unei economii circulare.

Potrivit lui Andrea McCormick, șef de sustenabilitate la OVO, unul dintre principalii furnizori de energie din Marea Britanie, expertul în sustenabilitate trebuie să fie bun la toate, astfel că persoana care se află în acest post trebuie să fie și un foarte bun strateg, un bun manager de proiect, consultant, evaluator de risc și redactor de rapoarte, printre altele.

Dacă ești interesat de un job în sustenabilitate, ai nevoie să-ți dezvolți abilitățile necesare pentru a putea activat la un astfel de loc de muncă, iar universitățile sau institutele profesionale te pot ajuta să acumulezi cunoștințele de care ai nevoie.

Andrea McCormick este de părere că pentru a avea succes ca specialist în sustenabilitate, trebuie să îți dezvolți capacitatea de a fi un expert tehnic și un expert la modul general în același timp, deși acest lucru nu este ușor de realizat.

Un expert în sustenabilitate are nevoie de acestea abilități pentru a putea transmite schimbarea în companie, de la membri de consiliu și până la angajați, parte esențială a acestei poziții.

Tot ea susține că „această artă poate fi deprinsă doar prin practicarea directă la locul de muncă, sub supravegherea unui mentor cu experiență, care știe toate provocările și trucurile acestui post.”

„Mentoratul de care am avut parte de la veterani în sustenabilitate a fost neprețuit, întrucât cunoștințele pe care le-am dobândit m-au ajutat să depășesc obstacole din perioada în care ofeream consiliere clienților pe care i-am avut sau chiar la locul de muncă actual, unde activez ca șef de sustenabilitate”, a adăugat Andrea McCormick.

LinkedIn au declarat în cel mai recent Global Green Skills Report 2022 că locurile de muncă disponibile în sustenabilitate depășesc numărul de candidați pentru aceste posturi, lucru care prezintă o problemă pentru această industrie.

Acest lucru ar trebui să reprezinte un motiv în plus pentru ca reprezentanții companiilor să înțeleagă ce este un expert în sustenabilitate și cum să se folosească de cunoștințele candidaților pentru a asigura succesul afacerii lor.

În același timp, companiile ar trebui să se concentreze pe recalificarea muncitorilor, întrucât aceasta reprezintă o oportunitate de a găsi potențiali experți în sustenabilitate chiar în companie, iar o astfel de acțiune va pregăti forța de muncă pentru schimbările ce pot urma.