Euronews.green scrie că rezervele generoase de petrol pe care Estonia le are sunt unul dintre motivele pentru care țara a alunecat într-o pantă nesustenabilă a dezvoltării sale, însă oficialii caută acum moduri prin care să schimbe acest lucru.

Estonia s-a angajat în 2021, prin prisma primului ministru Kaja Kallas, să oprească producția de nisipuri petroliere până în 2040, în vreme ce până în 2022, țara și-a setat ca obiectiv alimentarea exclusivă din surse regenerabile până în deceniul următor.

Dintre țările aflate în Europa Centrală și de Est, acestea sunt unele dintre cele mai ambițioase ținte în ce privește sursele regenerabile, potrivit experților de la think tank-ul Ember.

„Cred că ultimii doi ani au însemnat foarte mult în ce privește tranziția verde în Estonia”, a declarat primul ministru al țării, care a promis să oprească și producția de petrol de șist până în 2035 și să atingă neutralitatea emisiilor înainte de 2050.

În misiunea de a renunța la combustibilii fosili poluanți, oficialii țări vor acum să îi înlocuiască cu surse precum energia solară și cea eoliană. Anul viitor, Estonia ar putea inaugura cea mai mare fermă eoliană a sa, capabilă să producă circa 8% din necesarul național de energie.

În ce privește transportul sustenabil, un proiect care va facilita acest obicei sănătos în țările baltice este Rail Baltica. Acesta presupune construirea a 870 de kilometri de căi ferate care vor trece prin Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ceea ce înseamnă mai puține zboruri și mai multe trenuri electrice. Prin acest proiect se urmărește și reducerea transportului rutier de marfă, care va fi înlocuit cu trenuri pentru transportul de bunuri în zonă.

Pe lângă implementarea unui sistem gratuit de transport public în capitala Talinn, autoritățile Estoniei vor să electrifice trenurile, feriboturile, dar să impună și anumite taxe pe autovehicule, pentru a descuraja transportul personal poluant.

Totodată, guvernul Estoniei a promis să protejeze 30% din suprafața terestră a țării și un procentaj egal al apelor statului, pentru protejarea ecosistemelor și a naturii. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile care ar putea transforma această țară est-europeană din unul dintre cele mai poluante națiuni europene, în unul din câștigătorii din cursa pentru dezvoltarea sustenabilă.