Oficialii Auchan România au comunicat faptul că, în cele cinci luni de funcționare a acestor automate de colectare a ambalajelor pentru băuturi, au fost colectate aproximativ 23 de milioane de sticle eligibile, ceea ce înseamnă mai mult de o sticlă colectată pe cap de locuitor.

Implementarea și punerea în funcțiune a automatelor de colectare a ambalajelor pentru băuturi au anticipat sistemul de garanție-returnare, care va fi pus în aplicare oficial începând cu 30 noiembrie 2023.

„Sunt 23 de milioane de ambalaje care nu se regăsesc astăzi în râuri sau în orice altă parte. Vedem că și colegii noștri din retail fac același lucru. Cred că o să fie un tsunami la care nu ne-am așteptat”, a declarat Ionuț Ardeleanu, CEO Auchan Retail România.

Acesta a menționat un moment important în istoria combaterii deșeurilor cu mase plastice la noi în țară, mai exact anul 2019, care a însemnat interzicerea pungilor alimentare de plastic și înlocuirea acestora cu alternative biodegradabile, cu un impact mai mic asupra mediului înconjurător.

În 2011, Auchan a mai avut o inițiativă de a colecta ambalajele pentru băuturi sub forma unui proiect desfășurat în orașul Pitești, tot cu un sistem de colectare automată, care însă nu a funcționat.

„România probabil nu era pregătită, oamenii nu conștientizau importanța acestor lucruri, însă astăzi diferența este colosală față de ce s-a întâmplat în 2011”, menționează CEO-ul retailerului francez.

Privind importanța unui mediu înconjurător curat, fără deșeuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că „știm cu toții că o bună gestionare a deșeurilor din plastic, a deșeurilor din ambalaje sau a deșeurilor municipale în general înseamnă cursuri de apă mai curate, păduri mai curate, un mediu mai sănătos în care să putem trăi și noi alături de generațiile viitoare.”

Tot el este de părere că Sistemul Garanție Returnare este înfăptuit cu o finanțare foarte consistentă, aceasta provenind în mare parte din mediul privat. „Este un efort al industriei, fie că vorbim de producători, fie că vorbim despre comercianți, este un efort al cetățenilor, care vor aduce înapoi fiecare recipient din miliardele de recipiente care sunt puse pe piață în România”, adaugă Mircea Fechet.

România, un exemplu pentru Republica Moldova

La evenimentul de la Auchan Berceni a participat și Ministrul Mediului din Republica Moldova, Rodica Iordanov, care a precizat faptul că țara pe care o reprezintă are obligația de a-și alinia legislația la standardele Uniunii Europene, pentru a putea fi inclusă în grupul de 27 de state.

„În momentul de față suntem în proces de modificare și ajustare a cadrului normativ ca să promovăm mai rapid sistemele de gestionare a deșeurilor. Suntem în investiții foarte mari în domeniul de creare a mecanismelor de gestionare a deșeurilor la nivel de regiuni și suntem siguri că vom crea acea platformă de investiții în Republica Moldova ca să ne asigurăm că cetățenii vor avea posibilitatea să trăiască într-un mediu sănătos și prietenos cu natura”, adaugă reprezentanta Republicii Moldova la București.

Potrivit ministrului Mediului din Republica Moldova, 2024 ar putea fi anul în care țara va implementa un sistem național de colectare a ambalajelor, similar cu cel implementat de România în 2023.

În 2023, Auchan a investit în România peste 100 de milioane RON în proiecte ce țin de sustenabilitate, comentează Vitalie Niculiță, Director Zona de Viață Auchan România.

„Am investit în proiecte de eficiență energetică și de reducere a consumului de energie, dar și în proiecte de reducere a risipei alimentare, prin care am salvat peste 15 milioane de produse.”

Au fost implementate de retailerul francez și proiecte de economie circulară, precum cel numit „O nouă viață pentru textile”, dar și proiecte de reciclare a uleiului, pentru producția de biocombustibili.

Află mai multe despre ce reprezintă sistemul național de garanție-returnare și cum va funcționa exact acesta din discuția noastră cu reprezentanții RetuRO SGR, compania desemnată să implementeze acest amplu proiect de colectare a ambalajelor pentru băuturi la noi în țară.