Potrivit Euronews.green, în Austria, Belgia, Franța și Germania au fost înregistrate temperaturi semnificativ mai ridicate în luna septembrie, care a fost în medie cu 3.6 grade Celsius mai călduroasă decât media pentru aceeași perioadă. În același timp, experții de la Serviciul Climatic European Copernicus se așteaptă ca tot anul 2023 să fie cel mai fierbinte din istoria omenirii.

Oficialii serviciului meteorologic francez Meteo-France, instituție care a început să măsoare temperatura în anul 1900, au transmis mai multe alerte de caniculă la nivel național în luna septembrie, întrucât au fost înregistrate și niveluri de 38.8 grade Celsius în cea de-a noua lună din an.

Germania, de cealaltă parte, a sesizat temperaturi chiar mai mari decât cele obișnuite pentru perioada respectivă, media fiind de 17.2 grade Celsius, cu 4 grade mai mult decât mediile consemnate între 1961 și 1990.

Tobias Fuchs, șeful diviziei climatice și de mediu la Serviciul Meteorologic German (DWD), a declarat că „temperaturile extraordinare înregistrate în luna septembrie în Germania sunt încă o dovadă a faptului că ne aflăm într-o perioadă de schimbări climatice.”

Întreg vestul Europei se află în această săptămână sub un val de caniculă, iar temperaturile au ajuns la 37 de grade Celsius în Portugalia, respectiv 35 în Spania și sud-vestul Franței.

Fenomenul climatic El Niño și poluarea indusă de activitatea umană ar fi principalele cauze ale încălzirii anormal de ridicate a planetei care a avut loc anul acesta, iar acest trend ar putea continua în următorii cinci ani, avertizează experții Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).