În medie, peste 1,5 milioane de recipiente au fost colectate zilnic în toată rețeaua de magazine Kaufland. Magazinul Barbu Văcărescu din București, ce dispune de șase guri de colectare, s-a remarcat cu un record de 38.000 ambalaje depuse într-o singură zi.

În perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2023, pentru fiecare recipient din PET, sticlă sau doză de aluminiu, adus la unul dintre automatele de colectare separată de la Kaufland, clienții au primit 50 de bani sub forma unui voucher valoric. Cupoanele emise de aparat pot fi folosite în orice magazin Kaufland până pe 10 octombrie, pentru achitarea tranzacțiilor cu minimum 0,01 lei mai mari decât valoarea voucherului.

Inițiativa „Săptămâna reciclării” s-a desfășurat în paralel cu oferta săptămânală din campania „Reciclezi și Salvezi”. Astfel, pentru fiecare cinci recipiente depuse în automat, clienții au primit un cupon de 10% extra reducere la un produs din categoria de tablete de ciocolată, valabil în perioada 27 septembrie și 3 octombrie 2023. Pentru a fi acceptate de aparat, este important ca toate recipientele introduse să fie goale, cât mai curate și nedeteriorate.

Românii pot fi printre campionii Europei la reciclat

„Rezultatele campaniei „Săptămâna Reciclării” demonstrează că românii sunt dornici să recicleze și receptivi la inițiativele care le oferă un stimulent. În doar o săptămână, am reușit performanța de a colecta peste 11,2 milioane de recipiente, adică echivalentul a 75% din cele 15 milioane colectate pe parcursul anului 2022”, a declarat Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.

În 2021, Kaufland a devenit primul retailer din România cu un sistem de reciclare disponibil în fiecare magazin. În prezent, 343 de automate de colectare deservesc clienții celor 169 de hipermarketuri din țară, retailerul având planificate investiții de 7 milioane de euro pentru eficientizarea și extinderea acestui sistem.

Din această sumă, peste 260.000 euro au fost deja alocați pentru achiziționarea celui mai mare echipament de colectare separată din România, amplasat la magazinul Kaufland Barbu Văcărescu.

Prin campania „Săptămâna reciclării”, compania și-a propus să îi familiarizeze pe români cu Sistemul de Garanție-Returnare și cu soluțiile oferite de Kaufland, astfel încât returnarea ambalajelor să fie simplă și rapidă, pentru a fi integrată în rutina zilnică a cetățenilor.

La nivel logistic, implementarea sistemului în magazinele Kaufland a fost un proces complex, care a durat aproximativ trei ani. Una dintre prioritățile și provocările întâmpinate ține de identificarea partenerilor specializați, care să poată gestiona deșeurile din sticlă, un singur container cântărind până la 300 kg.

Sistemul de Garanție-Returnare din România va fi cel mai mare din Europa de Sud-Est, iar buna funcționare a proiectului necesită o rețea logistică bine definită și colaborări strânse cu partenerii.

Află mai multe despre ce reprezintă sistemul național de garanție-returnare și cum va funcționa exact acesta din discuția noastră cu reprezentanții RetuRO SGR, compania desemnată să implementeze acest amplu proiect de colectare a ambalajelor pentru băuturi la noi în țară.