Reuters scrie că 118 dintre guvernele planetei au promis să tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în următorul deceniu pentru ca omenirea să își poată atinge obiectivele climatice. Acesta a fost doar un anunț dintr-o serie de mai multe, care își propune decarbonizarea rețelei energetice globale. Experții sunt de părere că sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 75% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Două dintre măsurile propuse pentru alimentarea cu energie exclusiv verde sunt încetarea finanțării private a proiectelor pentru centrale pe cărbuni și extinderea finanțărilor și sprijinului pentru energie nucleară.

Reprezentanții Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii sunt de acord că o triplare a capacității regenerabile ar permite decarbonizarea rețelei energetice până în 2050. Japonia, Brazilia și Canada susțin și ele că aceste măsuri ar fi benefice pentru viitorul sustenabil al omenirii.

Susținătorii angajamentului pentru energie regenerabilă vor ca propunerea să devină parte din deciziile finale ale summit-ului, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, aproape 200 de state vor trebui să își dea acordul.

Pentru ca inițiativa să fie cu adevărat una benefică, țările trebuie să fie de acord și cu încetarea exploatării combustibililor fosili pentru energie.

Tina Stege, reprezentanul climatic al Insulelor Marshall, a declarat că „aceasta este doar o parte din soluție. Angajamentul nu poate fi de ajutor pentru țările care exploatează în același timp proiecte de combustibili fosili.”

Și centralele nucleare sunt o parte esențială a rețelei energetice sustenabile a viitorului, iar 20 de reprezentanți ai mai multor state au semnat o declarație pentru triplarea energiei nucleare până în 2030.

În vreme ce viziunea unui sector energetic regenerabil este unanimă, în ce privește reducerea dependenței de combustibili fosili, lucrurile nu mai stau la fel de simplu.

Președintele COP28, Sultan Al Jaber, a declarat că „nu există dovezi științifice” care să sprijine faptul că eliminarea combustibililor fosili este o condiție a limitării încălzirii globale la 1.5 grade, conform The Guardian.

Tot el subliniază faptul că energia provenită de la combustibilii fosili este esențială pentru dezvoltarea viitorului sustenabil al planetei. Al Jaber este CEO-ul companiei petroliere de stat a Emiratelor Arabe Unite, Adnoc.

Secretarul General al ONU, António Guterres, a declarat pentru delegații COP28 că „oamenii de știință au spus clar: Limita de 1.5 grade Celsius este posibilă doar dacă vom opri arderea combustibililor fosili. Nu dacă îi reducem, nu dacă îi compensă. Doar dacă îi eliminăm cu o dată limită stabilită.”