Prima livrare a fost finalizată pe 25 septembrie 2023, vehiculul fiind adus în depozitul Gebze OSB Şekerpınar. Până la sfârșitul anului 2023 este planificată livrarea a unui număr de 4 metrouri în Turcia, fiecare având câte 7 vagoane.

Metroul dispune de prize pentru alimentarea dispozitivelor electrice ale călătorilor și este produs local în procent de 63%. Cu o viteză de deplasare de 80 km/h și o lungime de 88 de metri, metroul utilizează un „Sistem de frânare regenerativă” pentru a recupera energia generată în timpul frânării, contribuind astfel la reducerea consumului total de energie.

Am discutat în luna septembrie cu Aytunç Günay, Președintele Consiliului de Administrație Bozankaya, un producător turc de tramvaie, pentru a afla mai multe despre cum se compară tramvaiele companiei cu ale competitorilor, ce face un tramvai să fie eficient și de ce acesta poate fi alternativa pentru orașele verzi de viitor.

„Metroul Gebze-Darıca a fost special conceput pentru provincia Kocaeli și reprezintă o inovație pentru transportul feroviar din Turcia. Funcționând autonom la nivelul de automatizare GoA4, acesta este dotat cu tehnologie de ultimă generație”, a precizat Aytunç Günay, Președintele Consiliului de Administrație al Bozankaya.

Cu un design ergonomic, metroul le oferă călătorilor un spațiu generos. În vagoane, există zone dedicate scuterelor, bicicletelor și spații pentru persoanele cu dizabilități.

„Metroul se distinge prin cea mai mare capacitate de transport de pasageri din clasa sa (AW4), oferind locuri pentru 1.476 de călători”, a completat Aytunç Günay.

Bozankaya este primul exportator de metrou din Turcia, formând în 2016, un parteneriat cu Siemens Mobility prin care a furnizat trenuri ușoare pentru proiectul Thailand-Bangkok Green Line. Metrourile Bozankaya cu nivel de automatizare GoA2, special produse pentru Bangkok, sunt ușor de utilizat, necesită costuri de întreținere reduse, oferă servicii neîntrerupte și eficiență ridicată.