The Guardian scrie că încălzirea globală nu afectează doar pământul, ci și apele, în special la adâncimi mari, astfel că la două mii de metri în oceane, temperaturile sunt în continuă creștere. În general, pe uscat și la suprafața apelor, temperatura tinde să fluctueze, în funcție de anotimp sau an, însă în adâncuri, acest lucru nu se întâmplă.
Dr. Paul Durack, un cercetător de la Lawrence Livermore National Laboratory, a declarat că „oceanul captează mai bine de 90% din dezechilibrul energetic pe care îl creăm, din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.”
Pentru că oceanele nu sunt nici pe departe la fel de reflective cum este pământul, ele absorb mare parte din căldură. Astfel, în loc să o disipeze, între 1971 și 2018, marile întinderi de apă ale planetei au captat echivalentul a mai bine de 25 de miliarde de bombe atomice de la Hiroshima în materie de căldură.
Deși abia începând cu secolul XXI cercetătorii au putut obține informații precise care să determine încălzirea oceanelor noastre, ei au reușit să afle și ceea ce s-a întâmplat înainte de asta, prin observare și modele climatice.
Dr. Bernadette Sloyan, cercetătoare la agenția guvernamentală australiană CSIRO, a declarat că „atunci când ne uităm la modelele climatice și le comparăm cu observațiile, avem rezultate consistente în ce privește planeta simulată și cea reală. Ele ne arată că încălzirea apare în mod consistent.”
Creșterea temperaturii oceanelor are mai multe efecte asupra climei planetei, spune ea, întrucât „adăugarea căldurii aduce cu sine acidificare, creșterea nivelului mării și schimbări în ce privește frecvența fenomenelor meteo extreme.”
„Oceanele au stocat problema. Însă acum, aceasta reapare și ne face probleme”, a concluzionat profesorul Matthew England, oceanograf și cercetător climatic la Universitatea din New South Wales.
Comentezi?