Euronews.green scrie că CO2-ul echivalent (CO2e) a ajuns la un total de 938 milioane de tone în cel de-al patrulea trimestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, care a înregistrat 978 de milioane de tone.

Cu excepția Irlandei, Letoniei, Danemarcei și Maltei, toate celelalte 23 de state membre UE și-au redus amprenta de carbon. Experții susțin că cele mai mari reduceri de emisii de gaze cu efect de seră au fost înregistrate în Slovenia, Olanda și Slovacia.

Analiza Eurostat arată că, deși cantitatea de emisii a acestor state a scăzut, economiile lor au prosperat, media la nivel european în acest sens fiind de 1.5% în ultimul trimestru al lui 2022. Doar cinci state UE au avut performanțe economice mai slabe în această perioadă, anume Estonia, Finlanda, Suedia, Luxemburg și Lituania.

Șase dintre cele nouă industrii analizate au produs mai puține emisii de gaze cu efect de seră, iar cea mai eficientă din acest punct de vedere, cu 9.7%, fiind producția și furnizarea de electricitate către gospodării.

Uniunea Europeană, care este responsabilă de 6% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, a promis să își înjumătățească potențialul poluant până în anul 2030.