Conform The Guardian, asta înseamnă că 2023 ar putea fi cel mai călduros an din istorie. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Climatic European Copernicus, a avertizat că „putem spune cu certitudine că 2023 va fi cel mai fierbinte an din istorie, iar în prezent media temperaturilor este cu 1.43 grade Celsius mai mare decât în era preindustrială. În cadrul COP28 trebuie luate măsuri climatice foarte puternice pentru a opri acest trend.”

De la Revoluția Industrială încoace, omenirea a pompat în atmosferă cantități mari de dioxid de carbon și a defrișat suprafețe mari de păduri, lucru care a destabilizat ecosistemele.

Friederike Otto, cercetător climatic în cadrul Imperial College London, a declarat că „aceste temperaturi record indică faptul că omenirea suferă. Anul acesta, valurile de caniculă și seceta au fost accentuate de temperaturile extreme care au provocat multe decese, dar și oameni care și-au pierdut locuințele. Acestea sunt adevăratele recorduri care contează.”

În urmă cu opt ani, liderii globali au promis să reducă temperaturile planetei cu 1.5 grade Celsius până la finalul secolului, însă politicile actuale ar putea implica o creștere a acestora cu 2.4 grade Celsius.

Akshay Deoras, cercetător specializat în meteorologie la Universitatea din Reading, a declarat că „este înspăimântător să vedem că temperaturile din iunie 2023 și până în prezent sunt mai mari decât cele din a doua jumătate a lui 2015, atunci când El Niño a fost mult mai puternic. Planeta noastră continuă să treacă prin recorduri nedorite în istoria sa meteorologice și nu ne va surprinde să vedem noi recorduri în lunile viitoare.”

Până în prezent, media temperaturilor înregistrate între ianuarie și octombrie 2023 este mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului 2016, care este în prezent cel mai fierbinte an din istorie.