Potrivit Euronews.green, industria construcțiilor este responsabilă pentru 39% din emisiile totale de carbon ale planetei, în vreme ce mare parte din energia consumată de o clădire este folosită pentru încălzire sau răcire. Unii experți sunt de părere că ar trebui să aplicăm principii simple, dar eficiente, când vine vorba de ridicarea noilor construcții.

Brigitte Clements, președinta Architects Climate Action Network (ACAN) din Marea Britanie, a declarat că „este important ca prioritizarea rezilienței să nu ducă automat la o proiectarea prea complicată a clădirilor, pentru că acest lucru poate atrage după sine costuri și o amprentă de carbon mai mari.”

O clădire de birouri din Austria se folosește de câteva tehnici foarte simple, dar funcționale, când vine vorba de asigurarea confortului termic al angajaților. Numită 2226, clădirea urmează un principiu simplu propus de către echipa de arhitecți care a ridicat-o, respectiv Baumschlager Eberle Architekten, iar acest principiu implică menținerea temperaturii între 22 și 26 de grade Celsius.

În primul rând, construcția este albă, lucru care ajută la reflectarea luminii și căldurii, iar ferestrele sunt încastrate adânc în perete, lucru care ajută la menținerea unei temperaturi scăzute.

O soluție inteligentă pe bază de software poate controla în mod automat ferestrele, în baza nivelurilor de CO2, umiditate și temperatură, iar astfel confortul termic este ajustat.

Sursă foto: Baumschlager Eberle

Directorul spațiului de birouri, Daniel Pöhner, a explicat că „în Europa, poți folosi diferențele de temperatură care apar pe timpul zilei, iar acesta este principiul pe care îl folosim și noi.” Astfel, pe timpul verii, ferestrele se deschid pe timpul nopții, pentru a permite aerului răcoros să pătrundă, iar pe timp de iarnă, căldura reziduală provenită de la angajați și calculatoare este păstrată cât mai mult timp înăuntru.

Compania vrea acum să aplice același principiu 2226 pentru renovarea unei clădiri care ar putea începe curând în Marea Britanie.

Cărămida poate fi materialul sustenabil care ne ajută să menținem temperatura ideală

Totuși, metoda 2226 nu poate fi aplicată chiar peste tot în lume, astfel că avem nevoie de o alternativă. Unii arhitecți sunt de părere că o casă de cărămidă ar putea fi răspunsul pentru o bună izolare, fără să facem rău mediului.

Arhitecții Leth și Gori au folosit metoda construcției prin cărămidă, folosită pentru casele daneze bătrânești, pentru a ridica o construcție aproape neizolată folosind alt material și care are o durată de viață de 150 de ani.

Cărămida poroton este un material de construcție foarte bun pentru menținerea unei temperaturi optime, pentru că ea ajută la menținerea căldurii pe timp de iarnă, dar absoarbe umezeala și menține aerul răcoros vara.

„Multe dintre materialele bune pe care le putem folosi există deja în clădirile noastre istorice, iar cheia este să ne folosim cât mai mult de aceste clădiri și materiale și să ridicăm altele noi doar atunci când nu avem încotro”, spune Uffe Leth, unul dintre partenerii proiectului.

„Nu trebuie să reinventăm roata pentru a depăși această criză climatică”, adaugă acesta.

Această gândire duce la un alt concept în arhitectură, mai exact casa pasivă. Potrivit lui Mike Eliason, un arhitect și inginer american, casele pasive certificate folosesc foarte puțină energie pentru reglarea temperaturii, iar în schimb, se folosesc de un sistem inteligent de ventilație pentru a menține confortul termic optim.

Un proiect de 100 de astfel de case dezvoltat în anul 2019 de către arhitecții Mikhail Riches și Cathy Hawley pentru orașul Norwich din Marea Britanie, a fost numit unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel național, iar design-ul solar pasiv al clădirii ajută proprietarii să economisească la factura de energie.

Brigitte Clements spune că „este un moment foarte important pentru această meserie. Trebuie să inovăm, să colaborăm și să explorăm noi materiale.”