În trecut, experții erau de părere că Europa nu poate fi lovită de tsunami-uri, cel puțin nu în mod frecvent. Anul trecut am scris că Marsilia, Alexandria sau Istanbul se află printre orașele care sunt în pericol de a fi lovite de tsunami-uri mai mari de un metru.

În vreme ce valurile puțin mai mari de un metru nu par un pericol la prima vedere, cele care au între 1.5 și 2 metri înălțime sunt suficient de puternice cât să ridice o mașină de pe pământ. Chiar și cele mai puțin înalte pot fi periculoase, întrucât în esență, ele sunt ziduri de apă care se deplasează cu 65 km/h.

Deși tsunami-urile nu au loc frecvent în zona Atlanticului de Nord, experții spun că aceste fenomene reprezintă 5% din totalul valurilor gigantice la nivel global. Cel mai puternic tsunami care a lovit vreodată Atlanticul de Nord a avut loc în anul 1755, ca urmare a cutremurului ce a devastat Lisabona.

Conform Euronews.green, Hélène Hébert, coordonatoare la nivel național în cadrul CENALT, a declarat că „cel mai puternic tsunami din Atlanticul de Nord a fost declanșat de Marele Cutremur din Lisabona.”

La acel moment, spune ea, cutremurul a avut o magnitudine de 8.5 pe scara Richter, foarte neobișnuit pentru zona în care a avut loc, însă o cifră frecventă pentru zona Pacificului.

„Deși coasta franceză a fost protejată în mare parte de Peninsula Iberică, tsunami-ul a distrus o mare parte din Lisabona și Cadiz, dar și anumite părți din Maroc și a făcut câteva mii de victime”, adaugă aceasta, menționând că valurile au ajuns și în anumite zone din Irlanda.

„Ne putem aștepta ca un astfel de cutremur să lovească Europa o dată la câteva secole. Deci s-ar putea întâmpla mâine sau în secolul următor, dar știm că va avea loc.”

Tsunami-ul din 1755 a fost un fenomen extraordinar din punct de vedere al frecvenței, unul care s-ar putea repeta la câteva secolele pe Bătrânul Continent, însă este adevărat că valurile mai mici ne-ar putea lovi mai frecvent. Chiar și la scară mai mică, tsunami-urile pot fi mortale, dacă sunt ignorate.

CENALT a fost fondat în 2012, ca urmare a tsunami-ului care a lovit în zona Oceanului Indian în 2004, iar centrul este operat continuu de experții francezi, care monitorizează activitatea mării, dar și pe cea seismică și care întocmesc planuri de evacuare și prevenție a dezastrelor. Primele 15 minute din momentul detectării pericolului, spun ei, sunt critice, astfel că dezvoltarea unei strategii bine pusă la punct poate salva mii de vieți de pe coastă.

Pascal Roudil, coordonator tehnic în cadrul CENALT, a declarat că „obiectivul nostru este de a alerta autoritățile relevante în termen de 15 minute, pentru că tsunami-urile se pot mișca foarte rapid. În Vestul Mediteranei, de exemplu, dacă avem un cutremur în Algeria, acesta va traversa marea într-o oră și 15 minute sub formă de tsunami. Astfel că nu ne lasă mult timp pentru a acționa.”

Până în prezent, serviciile oferite de CENALT au fost doar de natură informațională și nu au reprezentat o urgență, însă experții din cadrul serviciului susțin că este doar o chestiune de timp până ce acțiunile mai serioase vor fi necesare.

„Nu ne așteptăm să avem valuri de 20 de metri, precum sunt cele din Japonia, Chile sau Sumatra, dar cele de unu-doi metri sunt foarte probabile”, explică Hélène Hébert.