Potrivit The Guardian, Marsilia, Alexandria sau Istanbul se află printre orașele care sunt în pericol de a fi lovite de tsunami-uri mai mari de un metru.

În vreme ce valurile puțin mai mari de un metru nu par un pericol la prima vedere, cele care au între 1.5 și 2 metri înălțime sunt suficient de puternice cât să ridice o mașină de pe pământ. Chiar și cele mai puțin înalte pot fi periculoase, întrucât în esență, ele sunt ziduri de apă care se deplasează cu 65 km/h.

Riscul crescut ca un tsunami să se formeze în Marea Mediterană este generat de creșterea nivelului mării, care la rândul său este cauzată de schimbările climatice.

Alte regiuni, precum Oceanele Pacific sau Indian, sunt conștiente de riscurile și pericolele generate de valurile gigantice, motiv pentru care deseori, comunitățile din zonele respective sunt mai bine pregătite în cazul în care apare un astfel de val. Totuși, orașele europene ar putea subestima pericolul, avertizează experții UNESCO.

Organizația a declarat că cinci comunități care se află în zone de risc din Marea Mediterană se vor alătura altor 40 de orașe „pregătite pentru tsunami” din 21 de țări până anul viitor, inclusiv Cannes și Chipiona.

Programul „pregătit pentru tsunami” este parte a efortului UNESCO lansat înainte de conferința UN Ocean, care va avea loc săptămâna viitoare în Lisabona. Organizația vrea să se asigure că oricine se află într-o zonă de risc știe ce are de făcut în cazul unui astfel de eveniment.

Bernardo Aliaga, expert în tsunami la UNESCO, a declarat că „tsunami-urile din 2004 și 2011 au fost un apel de trezire. Am făcut multe progrese din 2004. Suntem mai în siguranță astăzi. Totuși, există anumite lipsuri în ce privește pregătirea și trebuie să îmbunătățim acest aspect; trebuie să ne asigurăm că avertismentele sunt înțelese de vizitatori și comunități.”

Tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004, care este unul dintre cele mai devastatoare din istorie, a ucis aproximativ 230.000 de oameni în 14 țări, în vreme ce valul de 40 de metri din Japonia din 2011 a luat 18.000 de vieți.

Centrul UNESCO din Pacific pentru Avertizarea Tsunami-urilor a fost pus în funcțiune după dezastrul din 2004 pentru a răspunde la aceste evenimente din timp, iar până acum, el a anunțat formarea a 125 de astfel de valuri.

„Partea principală este în formă bună. Am lucrat pentru a stabili 12 centre de avertizare a tsunami-urilor care să acopere mare parte din ocean, inclusiv Mediterana”, a declarat Aliaga.

Noile centre de avertizare includ cinci în Marea Mediterană și Atlanticul de nord-est, unele dintre ele fiind în Grecia, Franța și Italia.

„Riscul de tsunami este subestimat în multe zone, inclusiv în Mediterană. Vrem să răspândim vestea. În regiunea Mării Mediterane, nu se pune problema dacă, ci când”, a adăugat el.

Aliaga menționează că „nivelul crescut al mării amplifică impactul tsunami-urilor.”

Expertul în tsunami a declarat că vrea să pregătească cât mai mulți oameni cu putință din zonele de risc pentru un val gigantic care ar putea să le lovească până la finalul acestui deceniu.

„Vrem ca toate comunitățile din zonele de risc să fie gata să răscpundă acestor evenimente până în 2030. Vor avea la dispoziție hărți de evacuare, se vor organiza exerciții și vor fi puse la punct servicii de alertă care să funcționeze 24 din 24”, a concluzionat el.