Acest plan de finanțare se extinde pe nouă ani pentru proiecte care includ îmbunătățirea calității apei, conservarea recifului și susținerea a aproximativ 64.000 de locuri de muncă în turism vine cu câteva luni înainte de alegerile federale din acest an. Planul a fost criticat de oamenii de știință și de grupurile de mediu pentru că nu reușește să abordeze schimbările climatice.

Cel mai mare ecosistem de recif de corali din lume a pierdut mai mult de jumătate din populațiile de corali în ultimele trei decenii din cauza încălzirii oceanelor, iar în ultimii ani s-a confruntat cu fenomene masive de albire a coralilor. Morrison a afirmat că angajamentul va extinde investițiile guvernului său în cadrul Planului Reef 2050 la peste 3 miliarde de dolari.

Consiliul australian independent pentru climă a emis vineri o declarație în care a comparat planul guvernului privind reciful cu punerea unui "plasture pe un picior rupt".

"Dacă nu veți reduce profund emisiile în acest deceniu, situația recifului se va înrăutăți", a declarat în declarație profesorul Lesley Hughes, climatolog și profesor de biologie la Universitatea Macquarie.

"Orice finanțare suplimentară pentru mediu în Australia este binevenită, deoarece este foarte puțin finanțată. Cu toate acestea, distribuirea de bani pentru Marea Barieră de Corali cu o mână, în timp ce se finanțează chiar industria - combustibilii fosili - care generează efecte climatice devastatoare, cum ar fi valurile de căldură marină și albirea coralilor, înseamnă că se adaugă la aceeași problemă pe care pretind că vor să o rezolve", spune profesorul Lesley Hughes.

Martin Zavan, de la Greenpeace Australia, a acuzat guvernul, într-o declarație, că "ignoră motorul numărul unu" al declinului Marii Bariere de Corali: "schimbările climatice cauzate de arderea combustibililor fosili".

Guvernul australian urmează să informeze Națiunile Unite în câteva zile cu privire la planurile sale de protejare a recifului, notează BBC.